DATUM sreće I TUGE

Na današnji dan, prije 15 godina, za reprezentaciju je debitirao Luka Modrić; izbornik je bio Zlatko Kranjčar

01.03.2021 u 13:00

Bionic
Reading

U 65-oj godini preminuo je Zlatko Kranjčar koji je jedan dio karijere bio hrvatski izbornik, a baš na današnji dan, prije točno 15 godina, dao je priliku da po prvi puta u nacionalnom dresu zaigra Luka Modrić

Zlatko Kranjčar bio je prvi kapetan hrvatske reprezentacije koja je 17. listpada 1990. na Maksimiru imala svoju prvu međunarodnu utakmicu od kada je hrvatske samostalnosti. Suparnik je bio SAD, a naša nacionalna vrsta je slavila 2:1.

Omiljeni Cico će zauvijek ostati upamćen kao prvi kapetan, ali isto tako je pronašao svoje mjesto u hrvatskoj nogometnoj povijesti i kao izbornik, jer je odveo Hrvatsku na SP 2006.

>> Zlatko Cico Kranjčar - član generacije 1982., prvi kapetan hrvatske reprezentacije, srušio dominaciju Dinama i Hajduka...

No Kranjčara ćemo pamtiti i po još jednom trenutku dok je obnašao izborničku funkciju, i to upravo na današnji dan, 1. ožujka, ali prije 15 godina (2006.). Pod njegovim vodstvom debi za reprezentaciju u švicarskom Baselu je upisao Luka Modrić u prijateljskom susretu protiv Argentine (3:2).

>> Vijest o smrti Zlatka Kranjčara brzo se proširila regijom; mediji u Srbiji i BiH pišu o velikoj tuzi i šoku, Hrvatskoj u suzama...

  • +23
Zlatko Cico Kranjčar Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Modrić je bio odličan, igrao je 84 minute, prije nego što je umjesto njega ušao Ivan Leko, a na toj utakmici Lionel Messi je zabio svoj prvijenac za 'gauče'.

Nažalost, tako hrvatski nogomet neće 1. ožujka pamtiti samo kao dan kada se rodila veličanstvena reprezentativna karijera najvećeg hrvatskog nogometaša svih vremena Modrića, nego i kao dan kada nas je napustio – Zlatko Kranjčar.

  • +5
Zlatko i Elvira Kranjčar Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL