OLIMPIJSKA KLASA

Na Braču započelo otvoreno Europsko prvenstvo za juniore, a Hrvatska ima dva natjecatelja: Bol se dokazao kao prava meka za jedrenje na dasci

08.09.2021 u 11:05

Bionic
Reading

U organizaciji Jedriličarskog kluba Labud iz Splita i bolskog kluba za jedrenje na dasci Zoo station Bol jučer je na Zlatnome ratu započelo otvoreno Europsko prvenstvo za juniore u novoj olimpijskoj klasi iQ Foil.

U regati sudjeluje 118 natjecatelja iz 17 država, među kojima su i Nizozemska, Danska, Italija, Španjolska, Francuska, Latvija, Poljska, Izrael, Slovenija i druge, a za Hrvatsku nastupaju Maroje Škoro i Ian Anić.

Nakon uspješne organizacije Svjetskog prvenstva u jedrenju na dasci u srpnju ove godine, Bol još jednom pokazuje svoju atraktivnu sportsku stranu te će sve do nedjelje 12. rujna ugostiti mlade nade svjetskog jedrenja na dasci – među kojima se možda nalaze i budući olimpijski pobjednici.

Naime, ovo je jedna od serije regata na kojima se natjecatelji ujedno pripremaju za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. iQ foil klasu odobrilo je u studenom 2019. Svjetsko vijeće za jedrenje (World Sailing Council) kao opremu za jedrenje na daskama na Olimpijskim igrama 2024. u Francuskoj. Tako je IQ foil zamijenio RS:X, koji je bio odabrana olimpijska oprema od Pekinga 2008.

Bila je to velika pobjeda za proizvođače dasaka Starboard i jedara Severne, koji su niz godina radili na inovacijama i razvijali opremu koja će biti jednako uzbudljiva i primjerena i za olimpijsko jedrenje na dasci, ali i za prosječnog rekreativnog surfera.

'Osim što je lijepo imati natjecanje ovakvoga ranga u Bolu koji se već dokazao kao prava meka za jedrenje na dasci a iQFoil mogla bi postati jedina klasa koja ujedinjuje sve surfere - olimpijsku zajednicu, PWA i vikend-surfere - posebno me veseli da u ovoj klasi imamo svoje mlade, talentirane natjecatelje kojima želim puno sreće i dobar vitar', kaže Toni Bulić, jedan od dvaju organizatora natjecanja. iQFOiL plod je dugogodišnjeg razvoja opreme za surfanje koji omogućuje jedrenje na dasci na vjetru od 6 do 35 čvorova bez obzira na uvjete na moru.

Karakteristično za klasu je i to da je standardizirana - odnosno svi natjecatelji u muškoj i u ženskoj konkurenciji voze identičnu opremu. Tri su formata iQFOiL klase - course, slalom i maraton - koji će se svi voziti i u Bolu, dok natjecanje uvijek završava utrkom za medalju u koju ulazi 12 najboljih natjecatelja u svakom plovu.

U nedjelju 12. rujna gledat ćemo tako tri zasebne utrke za medalju – u svakoj od tri formata natjecanja – a posljednje finale uključivat će četiri ukupno najbolja natjecatelja. Nakon prvoga dana naš Ian Anić je odličan peti u kategoriji do 17 godina.