KVALIFIKACIJE ZA SP

Mršić poput Dalića napravio rez, hrvatska košarka se okreće novim snagama. Večeras protiv Slovenije zaigrat će pet debitanata, a mladi Prkačin nije jedan od njih

25.11.2021 u 11:00

Bionic
Reading

U noći uoči prve kvalifikacijske utakmice za nastup na Svjetskom prvenstvu izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Veljko Mršić odlučio je s kojih će 12 igrača zaigrati večeras u KC Dražen Petrović protiv Slovenije

Poput nogometnog izbornika Zlatka Dalića i Veljko Mršić se odlučio pomladiti reprezentaciju. Istina, oni najbolji i najiskusniji ne mogu participirati u reprezentativnim obvezama zbog suludog kalendara natjecanja i katastrofalnih odnosa na relaciji NBA-Euroliga-FIBA, ali Mršićev izbor definitivno pokazuje da se hrvatska košarka okreće novim snagama.

Među Mršićevih 12 nema primjerice Mira Bilana, Filipa Krušlina, Dominika Mavre, Ivana Ramljaka, Željka Šakića, Roka Lenija Ukića i Antonija Vrankovića.

Najiskusniji reprezentativac je Pavle Marčinković (KK Zadar, 32 godine) kojem je pripala i kapetanska traka. Od igrača koji su se pojavljivali u reprezentativnim akcijama tu su još Mateo Drežnjak (KK Cibona, 22 godine), Toni Perković (KK Split, 23 godine), Tomislav Gabrić (Elan Chalon, 26 godina), Roko Rogić (Szolnoki Olaj, 29 godina) i Marin Marić (bez kluba, 27 godina) i Roko Prkačin (KK Cibona, 18 godina) koji je debitirao krajem studenoga prošle godine na istanbulskom kvalifikacijskom 'prozoru' za Europsko prvenstvo. Roko Badžim (Szolnoki Olaj, 24 godine) je nosio reprezentativni dres kao jedan od Mršićevih Kineza na turniru FIBA Stanković Continental Champions’ Cup, no večeras ima debitantski nastup na službenom natjecanju.

Debitanti su također Lovro Gnjidić (KK Cibona, 20 godina) koji će zaigrati na najodgovornijoj poziciji organizatora igre, Matej Rudan (Mega Mozzart, 20 godina), centar s NBA potencijalom, Josip Batinić (Cedevita Junior, 22 godine), Mostarac koji je šest sezona proveo u Širokom, pokriva poziciju beka šutera i Filip Bundović (Cedevita Junior, 27 godina) centar s 'mekanom' rukom u šutu izvana.

'Ovo je jedna nova reprezentacija. Spoj mladosti i iskustva. Naš cilj je da u posljednja dva prozora koji će biti u kasnu jesen 2022. i početkom 2023. budemo najbolji mogući. Sigurno je da ćemo i sada biti dobri, jer, momci su odlično radili. Atmosfera u reprezentaciji je odlična, već od prvog dana okupljanja to izgleda jako dobro na treningu, ali i što se tiče zalaganja i ponašanja na terenu i izvan njega. Siguran sam da će nas to dovesti do toga da igramo dobru košarku, neopterećeni rezultatom, a opterećeni samo s jednim: da budemo jako koncentrirani i da o svakom posjedu razmišljamo kao da je zadnji. Igrači imaju puno prostora za napredak i očekujem da iz utakmice u utakmicu budemo bolji, rekao je uoči početka kvalifikacija izbornik Veljko Mršić.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo se igraju u šest kvalifikacijskih ciklusa po dvije utakmice, podijeljenih u 1. i 2. krug, kao što je bio slučaj i s kvalifikacijama za prošlo Svjetsko prvenstvo. Sljedeći ciklusi su u veljači 2022., lipnju 2022., kolovozu 2022. studenom 2022. te veljači 2023.

Večerašnji susret sa Slovenijom u Draženovom domu započinje u 20:45 sati. Već u nedjelju Hrvatska gostuje kod Finske (18 sati, Espoo). Obje utakmice mogu se pratiti u prijenosu uživo na programu SportKluba.