poslastica u nedjelju

Može li se ponoviti povijesna drama na F1 utrci u Španjolskoj!?

10.05.2017 u 16:44

Bionic
Reading

Ove nedjelje na rasporedu je peta utrka sezone Formule 1 koja će se voziti u Barceloni. Prošle godine tu je Max Verstappen postao najmlađi pobjednik u povijesti sporta, a utrku je obilježio sudar Lewisa Hamiltona i Nice Rosberga. Može li se ponoviti slična drama?

Nakon pobjede Valtterija Bottasa u Rusiji i Vettelovog povećanja vodstva u ukupnom poretku, ovog vikenda čeka nas nova F1 poslastica. Na red dolazi Velika nagrada Španjolske, na stazi koju vozači najbolje poznaju, jer se na njoj već godina odvijaju sva zimska testiranja bolida.

Može li se ponoviti drama od prošle godine? Podsjetimo, tada je Max Verstappen s nepunih 19 godina postao najmlađi pobjednik u povijesti Formule 1, u svojoj prvoj utrci za momčad Red Bulla. Prethodio je tome sudar Lewisa Hamiltona i Nice Rosberga u prvom krugu koji je potpuno podijelio momčad Mercedesa i doveo do nepremostivog sukoba među vozačima.

Sudar Rosberga i Hamiltona Autor: YouTube

Utrka u Barceloni zaista je posebna. Vjerovali ili ne, u posljednjih deset godina imali smo deset različitih pobjednika, čime se ne može pohvaliti niti jedna druga staza. Od aktivnih vozača s dvije pobjede u Španjolskoj tu su tek lokalni junak Fernando Alonso i Kimi Raikkonen, dok su ovdje još pobjeđivali Hamilton, Vettel, Massa i Verstappen, a Michael Schumacher apsolutni je rekorder s čak šest trijumfa na katalonskoj stazi.

'Circuit de Catalunya' dugačka je 4.6km, s najboljim mjestom za pretjecanje upravo u prvom zavoju, u kojem zna biti sudara na samom startu utrke, ali i poslije. Iznimno atraktivni su i brzi zavoji 3 i 4, u kojima su se prethodnih godina Grosjean i Alonso proslavili pretjecanjima vanjskom putanjom.

Autor: YouTube

Slijedi središnji dio staze, a onda nakon zavoja broj 9 ravni dio pa najteži zavoj na utrci, koji se prolazi sa 75km/h. Završni ritmični dio kruga renoviran je zadnjih godina i ubačen je dvostruki zavoj, kroz koji je dobar prolazak krucijalan za eventualni napad na startno-ciljnoj ravnini.

Za razliku od prethodnih utrka u sezoni, vozači će ovaj put imati na raspolaganju tri najtvrđe komponente guma i bit će zanimljivo vidjeti koliko ćemo imati ulazaka u boks. Najvjerojatnije će se dvaput ulaziti. DRS zone i dalje su na startno-ciljnoj ravnini te nakon devetog zavoja, a Barcelona je oduvijek bila problematična kad su u pitanju pretjecanja, a ove bi mogla biti još i više pa će kvalifikacije biti krucijalne za konačni rezultat, kao i prvi krug utrke. Vremenska prognoza pak kaže da kiša ne prijeti.

Što se favorita tiče, to su vozači Mercedesa i Ferrarija. Bottas je prije dva tjedna pokazao da može pobjeđivati i ako to ponovi ove nedjelje, postat će 11. različiti pobjednik u Barceloni u zadnjih 11 godina. No, Lewis Hamilton i Sebastian Vettel ipak su pokazali dosad više i trebali bi biti na samom vrhu, a u borbu za pobjedu mogao bi se uključiti i Kimi Raikkonen. Ne treba prerano otpisati ni Maxa Verstappena te Daniela Ricciarda, jer Red Bull dolazi na španjolsku stazu s unaprijeđenim bolidom.

Subotnje kvalifikacije kao i nedjeljna utrka počinju u 14 sati. Ne propustiti!