SuperSport HNL

Može li Istra ponoviti prošlu sezonu, koliko su jaki 'lokosi', kako će se Žuti snaći u Rudešu?

21.07.2023 u 13:45

Bionic
Reading

Nova sezona SuperSport HNL-a počinje danas, Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeka nominalo su nedodirljivi, no više nego izjednačeno će biti i u 'donjem domu' hrvatskog nogometa. Čeka nas zanimljiva nogometna sezona

'Velika četvorka' hrvatskog nogometa - Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeka - i ove bi sezone trebala zadržati svoje pozicije, no niti ostatak klubova SuperSport HNL-a ne skriva ambicije. Prošle su sezone ugodno iznenadili Istra 1961 i Varaždin, a Gorica je senzacionalnom završnicom osigurala ostanak. I sada će biti više nego napeto i zanimljivo...

ISTRA 1961

Puljani su bili najugodnije iznenađenje prošle sezone, do samog su se kraja borili za plasman u Europu, a na kraju završili na petom mjestu. U novu sezonu ulaze s novim trenerom, Gonzalo Garcia svoju je epizodu u Istri 1961 završio, a momčad je preuzeo Mislav Karoglan koji je na klupi Hajduka pokazao da ima 'ono nešto'.

Momčad su napustili važni igrači, kapetan Galilea te Marešić, Caseres, Marin i Bakrar, a stiglo je čak deset novih igrača koji se tek trebaju uigrati.

>> više statistike pronađite OVDJE

Igru Istre 1961 i dalje će nositi iskusni Majstorović i Erceg koji je prošle sezone zabio 11 golova, tu je i Petrusenko, a na golu je Majkić. Mateo Lisica je prošle sezone pokazao koliko može, sad se očekuje napredak mladog ofenzivca na desnom krilu, a tu je još i Hujber.

Prognoza? Istra 1961 će i ove sezone biti više nego konkurentna, u Puli se dobro radi, momčad je kombinacija mladosti i iskustva te će Karoglan, kad se uigraju i poslože do kraja, na raspolaganju imati vrlo potentnu momčad predvođenu sjajnim napadačem Ercegom.

VARAŽDIN

Prošle su sezone svi očekivali da će se Varaždin boriti za ostanak, a dečki su do pred sam kraj prvenstva bili u konkurenciji za plasman u Europu! Trener Mario Kovačević morao se pomiriti s odlascima ponajboljih igrača pa tako u Varaždinu više nisu Teklić, Urata, Puclin i Stanić, a klub bi do kraja prijelaznog roka vrlo lako mogli napustiti i golman Zelenika te Fran Brodić.

No, Varaždin je dobro odradio prijelazni rok, stigli su Bručić i Boršić, a u hrvatski se nogomet vratio i 'sinjski dijamant' Ante Vukušić! Tu su još Šego, Postonjski, Jelenić te mlade nade Domjanić, Banovac, Belcar i Vugrinec koje će dobiti zapaženu minutažu.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

>> više statistike pronađite OVDJE

Prognoza? Realno, trebali bi biti u 'zlatnoj sredini', dovoljno daleko od zone ispadanja, ali bez previše kvalitete koja bi jamčila borbu za Europu. No, tako je bilo i prošle sezone pa su sve iznenadili.

LOKOMOTIVA

Prošlu sezonu su 'lokosi' završili na sedmom mjestu iako se od njih očekivalo puno više. No, ozljede su ih desetkovale, bilo je tu puno problema i sportske nesreće pa bi nova sezona trebala ponuditi puno bolju sliku momčadi.

Trener Silvijo Čabraja najdugovječniji je trener u SuperSport HNL-u, svake sezone 'lokosi' su konkurentni i opasni iako redovito moraju prodavati svoje najbolje igrače. Tako bi i sada do kraja prijelaznog roka mogli ostati bez najvećih zvijezda - Kačavende, Stojkovića i golmana Čavline.

Lokomotiva je ovog ljeta ostala bez Kulenovića i Vasilja, klub su još napustili Cipetić, De Haas i Salihu, a Pivarić i Santini su se umirovili.

>> više statistike pronađite OVDJE

Na Kajzericu su stigli iskusni Leovac i Muradžija, a tu su i dalje Milićević, Mersinaj, Kalaica, Marić, Bubanja, Tuci, Goričan..., što jamči da će 'lokosi' biti više nego konkurentni posebice ako 'iskoči' još neki od mladih igrača koji će zasigurno dobiti priliku tijekom sezone.

Prognoza? Sve ovisi o tome do kad će Čabraja na raspolaganju imati Kačavendu i Stojkovića koji definitivno čine razliku,. Prema posljednjim informacijama trebali bi preseliti u Dinamo u zajedničkom transferu 'teškom' oko pet milijuna eura, a Dinamo bi ih ostavio na posudbi do zime... Realnost je da će se 'lokosi' boriti za peto mjesto, plasman u Europu bio bi pravu čudo, ali kad je Lokomotiv au pitanju ni to ne treba isključiti.

SLAVEN BELUPO

U Koprivnici više nema Zorana Zekića koji je u svom mandatu doslovno preporodio momčad Slaven Belupa. No, popularni je Zeko je otišao put Albanije, a 'farmaceute' je preuzeo nizozemski trener Ricardo Moniz.

I momčad je doživjela tektonske promjene, u Koprivnici više nema legendarnog veterana Ivana Krstanovića, a uz njega su klub napustili Soldo, Jambor, Perošević, Bašić, Turanjanin, Žuljević, Čović, Christopoulos, Mudražija i Alves.

>> više statistike pronađite OVDJE

Tako je Moniz doslovno krenuo od nule i gradi potpuno novu momčad 'farmaceuta' za ovu sezonu. Oslonac bi trebali biti Crnac (ako ne ode u Tursku!), Marina, Hoxha, Mađarić i Bošnjak, a brojna se pojačanja tek trebaju uigrati i pokazati kvalitetu.

Prognoza? Dojam je da ovo neće biti nimalo laka sezona za 'farmaceute', a sve će ovisiti o tome koliko će se brzo momčad uigrati i prihvatiti filozofiju trenera Moniza. Ostanak u ligi ne bi smio doći u pitanje, no sve više od toga bi bilo poprilično iznenađenje.

GORICA

Momčad iz Velike Gorice prošle je sezone napravila povijesni preokret te nakon senzacionalne završnice sezone uspjela izboriti ostanak u ligi. Trener Željko Sopić arhitekt je tog do sada neviđenog podviga, a sad se od njega očekuje novo čudo, tj. da što ranije osigura ostanak i mirno privede sezonu kraju.

To neće biti nimalo lako jer je Gorica ostala praktički bez svih glavnih igrača iz prošle sezone. Bralić, Fućak i Petković vratili su se s posudbe u Osijek, a u Gorici više nećemo gledati ni Julardžiju, Suka, Keitu, Prokopa, Tomečaka, Ćosića, Vojtka...

>> Sve videosažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

>> više statistike pronađite OVDJE

Optimizam mogu graditi samo ako uspiju zadržati Pršira i Krizmanića, hrvatske U-21 reprezentativce od kojih se očekuje dodatni napredak. Tu su i iskusni golman Banić te Steenvoorden, Raspopović, Ndockyt, Mitrović i prekaljeni Matavž u vrhu napada. U kombinaciji s pojačanjima i mladim igračima koje je Sopić priključio momčadi to bi trebalo biti dovoljno...

Prognoza? Prošle su se sezone čudesno spasili, ta momčad Željka Sopića pokazala je da ima mu*a za velike stvari. Pod istim trenerom će tako igrati i nova momčad Gorice. Jedini je cilj što prije osigurati ostanak u ligi, motivacije i borbenosti im neće nedostajati, to je sigurno. Ali, za nešto više ipak treba puno više kvalitete i iskustva na terenu. A Gorica u ovom trenutku to nema.

RUDEŠ

Novi prvoligaš Rudeš najzvučnije je pojačanje pronašao - u treneru. Na klupu je sjeo Robert Prosinečki, legendrni Žuti koji će debitirati u hrvatskom klupskom nogometu.

Realnost je takva da je Rudeš i prije početka sezone najveći kandidat za ispadanje. Igrački se nisu uspjeli značajnije pojačati, od zvučnih imena stigao je tek Ivan Tomečak, a ostala su pojačanja mahom iz drugoligaških klubova.

>> više statistike pronađite OVDJE

Mlada je ovo i neafirmirana momčad, a to može biti prednost, ali i velika mana. Pred igračima i trenerom Prosinečkim je prilika za dokazivanje, no velika je razlika između prvoligaškog i drugoligaškog nogometa. Uz sve to će Rudeš svoje domaće utakmice igrati u Kranjčevićevoj. Vjerna vojska navijača će biti uz njih, ali ipak će biti 'gosti' u svom gradu.

Prognoza? U ovom trenutku je Rudeš najveći kandidat za povratak u niži rang, no sezona još nije ni započela pa nije pošteno 'pokopati' ih prije reda. Imaju priliku pokazati da su zaslužili igrati SuperSport HNL, mlada su momčad, igrači su željni afirmacije, a s Prosinečkim na klupi imaju dodatni 'poguranac'.