POLUFINALE, SRIJEDA U 20.45

Može li Arsenal zaustaviti rekordne nizove Manchestera

29.04.2009 u 07:00

Bionic
Reading

U srijedu (20.45) na Old Traffordu se igra prva utakmica drugog polufinalnog para u Ligi prvaka. Branitelj naslova Manchester United dočekuje starog rivala iz Premiershipa Arsenal

Nakon četvrtfinalne 'bitke za Englesku' između Chelseaja i Liverpoola, u polufinalu najbogatijeg nogometnog natjecanja dogodit će se još jedan sraz engleskih velikana i starih rivala - Manchester Uniteda i Arsenala.

'Arsenal je za nas ogroman izazov. Ako želimo proći, trebamo odigrati dvije sjajne predstave. U ovom trenutku Arsenal igra jako dobro. On je sam vrh u klupskom nogometu. Svih ovih godina nas je najviše mučio i za njega moramo podići razinu igre. Igrači Wengera opasni su i za njih se moramo i psihički i fizički dobro pripremiti', izjavio je legendarni 35-godišnji nogometaš Manchestera Ryan Giggs.

Ulogu favorita u prvoj utakmici branitelju naslova je prepustio i gostujući menadžer Arsene Wenger.

'Mislim da je Manchester United veliki favorit. Ne, mi nemamo manjak kvalitete, ali mnogi od mojih nogometaša nemaju takav broj utakmica u Ligi prvaka kao suparnici', rekao je Wenger koji je i dodao:

'Bit će nam čast igrati polufinale. Bit ćemo opasnost iz sjene, jer objektivno gledano, ostala tri sastava jača su od nas.'

Inače ta dva kluba su se u svim natjecanjima susrela 204 puta. 'Crveni vragovi' ostvarili su 82 pobjede, a 'topnici' pet manje. Na Old Traffordu, u 99 gostovanja Arsenal je samo 17 puta slavio, a 24 puta se izvukao neporažen. Zapravo, popularno 'kazalište snova' najveći je adut Fergusonove družine, jer tu u ovom natjecanju nisu izgubili 20 utakmica. Još je impresivniji Manchesterov rekordni niz nepobjedivosti kada se gledaju i gostujuće utakmice u Ligi prvaka i koji zasad iznosi 23 utakmice.

Što se tiče glavnih aduta, kod domaćina su to pouzdani vratar Van der Sar, braniči Ferdinand i Vidić te ofenzivci C. Ronaldo, Giggs, Rooney i Berbatov. U Arsenalu će dosta toga ovisiti o Fabregasu, Nasriju i Adebayoru, no njima velike probleme rade izostanci. Tako će Wengerova družina biti lišena pomoći nekih velikih aduta poput Robina van Persieja, Tomaša Rosickog i Williama Gallasa. U redovima domaćina nema Owena Hargreavesa, Garyja Nevillea i Johna O'Sheaja koji ove sezone nisu ni toliko bitni za Manchesterovu igru.

Hrvatski reprezentativac Eduardo sigurno neće biti u prvih 11 Arsenala, ali bi se trebao naći na popisu među 18 igrača.

I za kraj, treba spomenuti da se Manchester United tri puta okitio europskim naslovom. Prvi je stigao 1968. pod palicom Matthewa Busbyja, a preostala dva trofeja osvojena su u Fergusonovoj vladavini 1999. i 2008. Arsenalov najveći rezultat je u Kupu/Ligi prvaka - finale 2005/06. kada je poražen od Barcelone 2:1.