BEZ ZLATA NA STOTKI

MOO raspodijelio medalje Marion Jones

09.12.2009 u 21:02

Bionic
Reading

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) objavio je imena atletičarki kojima će pripasti dvije medalje s Olimpijskih igara iz Sydneya 2000. godine, a koje su oduzete američkoj sprinterici Marion Jones

Tako će zlatnu medalju na 200 metara dobiti Pauline Davis-Thompson s Bahama, koja je utrku završila na drugom mjestu, dok će Ruskinja Tatjana Kotova dobiti brončano odličje u skoku u dalj.

Susanthika Jayasinghe sa Šri Lanke dobit će srebrno odličje na 200 metara, a Jamajčanka Beverly McDonald brončano.

MOO je odbio zlato na 100 metara dodijeliti Grkinji Katerini Thanou, drugoj iz finalne utrke u Sydneyu, iza Jones, jer je i ona tijekom karijere bila osumnjičena za korištenje dopinga i zabranjen joj je nastup na OI 2004. u Ateni.

'MOO vjeruje da ima jake moralne i legalne razloge za tu odluku. Thanou je osramotila i sebe i olimpijski pokret izbjegavanjem tri dopinška testa', rekao je glasnogovornik MOO-a Mark Adams.

Stoga trenutačno nema imena olimpijske pobjednice na 100 metara, ali osim Thanou srebro će dobiti i treća iz finala na 100 metara, Jamajčanka Tanya Lawrence, dok će velikanka svjetske atletike Merlene Ottey dobiti broncu jer je utrku okončala na četvrtom mjestu.

Jones je oduzeto svih pet medalja koje je osvojila u Sydneyu, zlata na 100, 200 i 4x400 metara, te bronce u dalju i štafeti 4x100 metara zbog korištenja dopinga.

Nisu objavljeni novi osvajači medalja u štafetnim utrkama, jer još uvijek nisu riješene žalbe ostalih američkih trkačica koje su uz Jones osvajale medalje u Sydneyu, a kojima su one također oduzete.