100 dana do početka

Mogu li Japanci ugroziti održavanje Olimpijskih igara ovog ljeta u Tokiju? Ankete daju jasnu sliku, a to bi trebalo zabrinuti sve

12.04.2021 u 14:38

Bionic
Reading

Više od 70 posto anketiranih Japanaca traži otkazivanje ili novu odgodu Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju, pokazalo je istraživanje japanske agencije Kyodo News nešto više od 100 dana prije planiranog početka igara.

Istraživanje je pokazalo da 39,2 posto želi otkazivanje Igara, a 32,8 posto njihovu odgodu. Samo 24,5 posto ispitanika želi da se najveći svjetski sportski događaj odvija prema rasporedu.

Čak 92.6 posto anketiranih stahuje kako bi održavanje OI i POI moglo izazvati novi val pandemije koronavirusa, a oko 60 posto je nezadovoljno napredovanjem i distribucijom cijepljenja protiv covid-19. Do sada je samo 0,4 posto Japanaca potpuno cijepljeno.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) i japanski organizatori morali su zbog pandemije koronavirusa odgoditi Olimpijske igre u Tokiju 2020 za godinu dana, a uvodna svečanost Olimpijskih igara tako je zakazana za 23. srpnja.

Tokio je u ponedjeljak započeo jednomesečno razdoblje strožih mjera kako bi se spriječila pojava četvrtog vala infekcija COVID-19. Nakon što je povišena razina upozorenja, guvernerka Tokija može odrediti kraće radno vrijeme barova i restorana, zajedno s kaznama za prekršitelje i naknadom za one koji to poštuju.

Pozvala je stanovnike da izbjegavaju putovanja koja nisu nužna i da se pridržavaju društvene distance.