EMOTIVAN SPROVOD

Modrić doletio iz Madrida oprostiti se od Bašića

02.03.2014 u 18:08

Bionic
Reading

Zadar i Vir, nogometni i politički svijet u nedjelju su se na virskom groblju oprostili od Tomislava Bašića, nogometnog trenera koji je od posljedica teške bolesti preminuo u četvrtak u 77. godini života u KBC Dubrava.

Među mnoštvom rodbine, prijatelja, znanaca i štovatelja posljednjem ispraćaju svog prvog trenera koji je usmjerio njegov nogometni talent nazočio je hrvatski nogometni reprezentativac i zvijezda Real Madrida Luka Modrić.

Veliki je ovo ljudski potez majstora nogometnih poteza koji je u zgusnutom profesionalnom rasporedu našao mjesta za dolazak u Vir iz dalekog Madrida kako bi se poklonio čovjeku koji je u njega vjerovao dok su ga drugi zbog krhke građe osporavali. Počast velikom nogometašu i nogometnom stručnjaku došli su odati i braća Zdravko i Zoran Mamić.

Bašić je svoju nogometnu karijeru započeo u NK Arbanasi. Od šesnaeste godine igrao je u NK Zadar, a potom u Hajduku i Šibeniku. Nastupao je i za zagrebačku Lokomotivu i kratko za sisačku Segestu, a 1967. prelazi u američki nogometni klub Saint Louis, gdje igra s tada najpoznatijim jugoslavenskim igračima Šekularcem, Kostićem i Markovićem.

Kao licencirani trener FIFA-e, od 1968. postao je prvi trener prve momčadi Zadra, gdje je trenirao sve uzraste u proteklih tridesetak godina i vodio školu nogometa. Njegovu školu prošli su vrsni igrači kao što su Saša Bjelanović, Dado Pršo, Marjan Buljat, Giovanni Rosso, Luka Modrić i mnogi ostali.

Bio je aktivan i u političkom i društvenom životu. Bio je član Hrvatske seljačke stranke te dugogodišnji vijećnik Općine Vir, a u dva mandata obnašao je funkciju zamjenika načelnika. Drugi mandat prekinula je smrt.

Na putu od groblja do Autobusnog kolodvora, gdje su Virani za sve one koji su stigli u njihovo mjesto na sprovod velikog nogometnog stručnjaka osigurali parking, nalazi se i sportsko igralište s četiri koša i dva gola. Virski klinci su, dok je tužna povorka napuštala groblje, bezbrižno igrali nogomet i tresli mreže. Barba Tome bi na njih bio ponosan.