FIFA_SP_2018.svg

OGROMAN STRES I PRITISAK

Modrić, Dalić, Schmeichel i danski izbornik o pucanju penala i patnjama: Ovo je brutalnost nogometa!

Bionic
Reading

Nakon što je hrvatska nogometna reprezentacija boljim izvođenjem penala slomila borbene Dance u Nižnjem Novgorodu te tako izborila četvrtfinale Svjetskog prvenstva mnogi koji su uživo ili uz male ekrane pratili utakmicu s pravom su se pitali: Kakvu razinu stresa proživljavaju igrači i treneri u tim trenucima?

Nedjelja 1. srpnja 2018. godine svim hrvatskim reprezentativcima ostat će zauvijek u sjećanju, a sigurno će još neko vrijeme u svojim glavama proživljavati dramu koja se odvijala na travnjaku u ruskom Nižnjem Novgorodu. Na koncu će ostati zapisano kako se hrvatska nogometna reprezentacija pobjedom nad Danskom nakon udaraca s 11 metara plasirala među osam najboljih reprezentacija svijeta, tamo gdje nije bila još od 1998. godine i povijesnog SP-a u Francuskoj.

I ono što je još važnije jest podatak kako je ova generacija predvođena Lukom Modrićem srušila negativnu tradiciju. Naime, nikad nije pobijedila u nokaut utakmici na nekom velikom natjecanju.

Kakva se drama odvijala, dovoljno govori podatak kako ni Luka Modrić nije bio na razini na koju nas je navikao, a malo je nedostajalo da se pretvori u tragičara u 116. minuti, kada je njegov kazneni udarac obranio Kasper Schmeichel.

Kada je utakmica otišla u produžetak, mnogi su se s pravom pitali hoće li izbornik Zlatko Dalić opet veliku odgovornost staviti na leđa kapetana Modrića.

Kako smo doznali uoči raspucavanja s bijele točke, Modrić je odlučio hrabro preuzeti odgovornost. Ukratko, pokazao je lidersku crtu te poručio izborniku i suigračima:

'Pucat ću još jednom!'

Uostalom, sve drugo ne bi imalo smisla. Nakon utakmice, kada smo ga pitali što je proživljavao u tim trenucima, Modrić je iskreno rekao:

'Bio sam siguran da ću zabiti i prvi, kao i drugi. Ali prvi nisam pogodio. U posljednji trenutak sam promijenio odluku gdje ću pucati, ali nije ispalo dobro. Najvažnije je da sam zabio drugi jedanaesterac. Kasnije je trebalo imati… znate već što, ali neću upotrijebiti tu riječ. No najvažnije je da sam ga zabio! Suba je bio fantastičan, obranio je čak tri jedanaesterca', kazao je vidno umorni Modrić.

>> SAŽETAK UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE

Sličnu dramu, ali tada s tužnim završetkom, proživljavali smo 2008. godine na Euru u Austriji. Točnije u Beču, kada su nam snove srušili Turci.

'Bila je ovo velika patnja, ali vratilo nam se nakon te tragedije 2008. godine.'

  • +46
SP u nogometu, osmina finala: Hrvatska - Danska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

U borbi za polufinale Hrvatska će snage odmjeriti s Rusijom, koja je pak iznenađujuće prošla Španjolsku.

'Rusija je priredila iznenađenje, pokazala je veliku borbenost, želju i volju i sigurno nas čeka teška utakmica. Nama je bilo najvažnije proći ovu prepreku, sada smo prošli ovu psihološku barijeru. Vjerujem da možemo još dalje, ova ekipa to zaslužuje.'

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić na klupi je proživljavao vjerojatno još veću dramu nego igrači. Bivši igrači kažu kako je 100 puta teže gledati utakmicu nego je igrati. A kako je tek bilo Daliću kada je krenulo raspucavanje s bijele točke?

'Kad smo promašili penal u 116. minuti, znao sam da će biti teško dalje, ali i da ćemo probati sve da dođemo do pobjede. Hvala dragom Bogu da nam se sve vratilo, ovo je bilo teško gledati, a kamoli igrati', kazao je Dalić, dodavši:

'Dobro je, prošli smo. Penali su lutrija, kao što uvijek ponavljamo, a večeras je ruka bila na našoj strani. Drago mi je što sam pridonio svojoj reprezentaciji i donio veselje svom narodu.'

Kod Danske je junak svakako bio Kasper Schmeichel jer je obranio Modrićev penal pred kraj produžetka, a krenuo je i obranom u raspucavanju kada je pročitao gdje će pucati Milan Badelj:

'Svi koji imaju hrabrosti izvesti penal su junaci. Svi koji imaju m*** to napraviti zaslužuju moje poštovanje. Ovo je fantastična momčad! Vratit ćemo se. Važno je zapamtiti ovaj osjećaj kako bismo ga mogli iskoristiti u budućnosti', kazao je Schmeichel.

Danski izbornik Age Hareide bio je brutalno iskren kada su u pitanju penali:

'Žao mi je Kaspera i cijele momčadi, ali tako je to kod penala. Ovo je brutalnost nogometa', kazao je 64-godišnji Hareide te je na pitanje kako je odlučio tko će pucati hladno rekao:

'Kada odlučuju penali, normalno je da pucaju najbolji igrači, ali oni su ovoga puta promašili.'

LUDILO

Hrvatski navijači na tribinama stadiona u Nižnji Novgorodu; potpora ni ovoga puta nije izostala!

Pogledaj galeriju
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal