SPORT I POLITIKA

Mnogi sanjaju poziv Bijele kuće, a oni su ga bahato odbili

27.08.2013 u 10:47

Bionic
Reading

Kada vas američki predsjednik pozove u Bijelu kuću, to je poziv koji se ne odbija. No tako ne misle neki od najvećih američkih sportaša koji su odbili poziv predsjednika SAD-a da ga tradicionalno posjete nakon osvajanja prvenstva

U Americi postoji tradicija da uspješne sportske kolektive ili pojedince nakon velikog uspjeha primi predsjednik u Bijeloj kući. Tako je nakon osvajanja NBA prstena Miami predvođen LeBronom posjetio predsjednika Obamu. Uglavnom, to je tradicija koja se ne mijenja.

No kroz povijest takvih susreta bilježimo i trenutke kada su neki sportaši eskivirali. Tako je nedavno Barack Obama odao počast NFL momčadi Miami Dolphinsa iz 1972. godine, jedinoj koja je sezonu završila (uključujući i Super Bowl) bez poraza. No centar Jim Langer te braniči Bob Kuechenberg i Manny Fernandez su odbili poziv zbog različitih političkih pogleda.

'Jednostavno ne vjerujem političarima', objasnio je svoju odbijenicu Kuechenberg, dok je Fernandez kratko rekao: 'Moj politički stav je dijametralno suprotan od predsjednikovog.'

U povijesti je još nekoliko zvijezda obilo predsjedničke pozive. Recimo, bivši centar NFL momčadi Baltimore Ravens Matt Birk odbio je Obamim poziv uz objašnjenje: 'Ja sam katolik i protiv pobačaja i zato jednostavno ne mogu prihvatiti Obamin poziv.'

Tim Thomas je 2011. godine s Boston Bruinsima osvojio Stanley Cup te je tako dobio poziv za posjet Bijeloj kući, ali to se nije dogodilo.

'Mislim da se vlada otela kontroli i prijeti slobodi i pravima ljudi', objasnio je svoj stav Thomas.


NFL igrač James Harrison čak je dva puta odbio poziv za dolazak u Bijelu kuću. Ipak, za razliku od drugih, njegov razlog za nedolazak nije bio politički motiviran, nego smatra da je pozivanje klubova u Bijelu kuću glupost.

'To je glupost. Ako želi vidjeti Pittsburg Steelerse, neka nas pozove kad nećemo osvojiti Super Bowl.'

Predsjednika nisu željeli svojedobno vidjeti niti veliki Michael Jordan te Larry Bird. Jordan je bez objašnjenja preskočio dolazak Bullsa u Bijelu kuću, da bi kasnije rekao kako mu je draže bilo biti s obitelji. S druge strane, Bird je 1984. godine preskočio posjet Bijeloj kući uz objašnjenje – ako me predsjednik želi vidjeti, zna gdje me može naći.