Tri moguća scenarija

Mladi Španjolac Dani Olmo opet zaludio skaute bogatih klubova; doznali smo nove detalje o transferu

16.04.2019 u 10:51

Bionic
Reading

Mladi Španjolac Dani Olmo ove sezone u dresu zagrebačkog Dinama svojim je igrama u Europskoj ligi te genijalnim potezima u domaćoj HT Prvoj ligi dokazao da se radi o nogometašu za najveće europske klubove. Njegov odlazak iz Dinama sve je bliži…

Nakon prošle utakmice i visoke pobjede Dinama u Puli nad Istrom, 4:0, u kojoj je 20-godišnji španjolski ofenzivni veznjak Dani Olmo zabio dva gola i dominirao terenom (posebno impresivan bio je prvi koji je postigao nakon duge solo akcije!), ponovno se zavrtjela priča oko njegova odlaska.

Da bi tijekom ljetne stanke mogao ostati bez Olma, svjestan je i trener Dinama Nenad Bjelica te je tijekom ove sezone rekao 'kako će Španjolca teško zadržati ako u klub dođe ponuda koju ne mogu odbiti'.

>>> Ovako se ne čuva Dani Olmo: 'Modri' dragulj pokazao Istri zašto za njim luduje Europa

Poznato je kako Olma, koji je prošao Dinamovu omladinsku školu, već mjesecima prate skauti najmoćnijih europskih klubova, među kojima su Barcelona - iz koje je stigao u Zagreb - te najveći rival Real Madrid. Također je poznato kako su na polovici sezone čelnici Dinama izvjesili cijenu od 25 milijuna eura, što bi bio rekordni transfer u povijesti u HT Prve lige te Dinama. No dok se eventualni transfer Olma ne dogodi, rekorder će još neko vrijeme biti Marko Pjaca, koji je u ljeto 2016. iz Dinama prešao u Juventus u transferu teškom 23 milijuna eura.

Najveći transferi Dinama u povijesti

  • Marko Pjaca 2016./17. iz Dinama u Juventus (23 mil. €)
  • Luka Modrić 2008./09. iz Dinama u Tottenham (21 mil. €)
  • Eduardo da Silva 2007./08. iz Dinama u Arsenal (13,5 mil. €)
  • Filip Benković 2018./19. iz Dinama u Leicester (13 mil. €)
  • Marko Rog 2017./18. iz Dinama u Napoli (13 mil. €)
  • Vedran Ćorluka 2007./08. iz Dinama u Manchester City (13 mil. €)
  • +5
HT Prva liga, 29. kolo: Istra - Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Kako doznajemo iz krugova bliskih Olmu i njegovu menadžeru Andyju Bari, u Dinamo zasad još nije došla ponuda koja bi čelnike kluba 'oborila s nogu'.

No isto tako iz nekoliko izvora pojavila se informacija da je – kako se približava ljetni prijelazni rok – odšteta za Olma povišena na 30 milijuna eura, a čak nije nemoguće da u slučaju nekoliko ponuda moćnih klubova odšteta dođe do granice od čak 40 milijuna eura.

'Možemo govoriti o iznosima koji bi nas zadovoljili, ali jedino konkretno što vam mogu reći jest da zasad ima samo usmenih upita te da se nije spominjala odšteta veća od 25 milijuna eura', za tportal je kratko rekao njegov zastupnik Andy Bara.

U Dinamu su itekako svjesni toga da bi za Olma bilo najbolje da ostane u klubu još jednu sezonu, ali isto tako bi mu cijena – s obzirom na to da ga ugovor veže do ljeta 2021. – u sljedećih 12 mjeseci mogla biti u padu. Razlog je vrlo jednostavan - kako se približava ljeto 2021., kada Olmo postaje slobodan igrač, cijena će mu biti u padu, što znači da čelnici Dinama moraju donijeti odluku.

Sam Olmo je na pitanja o transferu kratko znao reći 'kako ga to ne zanima i ne zamara se jer je posvećen samo svojim igrama u Dinamu'. Očito su Danijev otac Miguel te menadžeri koji se brinu o karijeri mladog igrača Dinama jako dobro odradili posao. Svjesni su kako će milijunska ponuda u klub stići vrlo brzo…

Dakle, sudeći po svemu nabrojanom, ovog su ljeta moguća tri scenarija:

1. Dani Olmo ostaje u Dinamu za Ligu prvaka

Da trener Dinama Nenad Bjelica odlučuje, sigurno bi želio s Olmom u sastavu pokušati izboriti plasman u Ligu prvaka. U slučaju da uspiju te da Olmo odigra kako se od njega očekuje, cijena bi mu do zimskog prijelaznog roka sigurno prešla 30 milijuna eura.

2. Dani Olmo već u lipnju odlazi iz Dinama

Odšteta od 25 milijuna eura, koja bi vjerojatno zadovoljila čelnike Dinama, ključna je. Bogatim europskim klubovima to nije prevelik novac za igrača koji će uskoro igrati za španjolsku reprezentaciju. U slučaju da takva ponuda dođe u klub te da novac odmah sjedne na račun, Olmo sigurno odlazi.

3. Dani Olmo ostaje do ljeta 2020.

Opcija kojoj dajemo najmanje izgleda. Prvi razlog je to što će u tom slučaju Olmova cijena biti u padu, jer će mu preostati samo godinu dana ugovora, a drugi razlog je kako ga nema smisla držati u klubu nakon što Dinamo ispadne iz Europe (Lige prvaka ili Europske lige).

  • +18
Dani Olmo - pobjednik izbora tportala 'Kapetani biraju' 2018. Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić