SPORTSKI BIZNIS

Mnogi su se smijali prodaji Stipe Biuka iz Hajduka u Los Angeles; njegov LAFC danas je 15. najvredniji nogometni klub na svijetu

05.03.2023 u 12:10

Bionic
Reading

Nedavno je Hajdukov 20-godišnji talent Stipe Biuk potpisao za Los Angeles FC, a većina komentara išla je u smjeru toga da je to pogubno za mladog igrača jer će igrati u nogometno nerazvijenom okruženju, uz uobičajenu porciju 'znalačkih' prosudbi o američkom odnosu prema nogometu. No kad dođemo do dimenzije koja je najvažnija u suvremenom sportu, stvari stoje prilično drugačije

Nedavno je naime objavljeno da je isti taj Los Angeles FC, aktualni prvak američke lige MLS, prvi od svih američkih nogometnih klubova dosegao vrijednost od milijardu dolara, prema procjeni Forbesa, časopisa koji se i inače bavi tom vrstom 'sportske' statistike.

LAFC (ne treba ga brkati s Los Angeles Galaxyjem, a za navijače crno-zlatnih to bi bilo kao pomiješati Manchester City i Manchester United) je postigao to samo devet godina nakon što se za naknadu od 110 milijuna dolara priključio MLS-u. Nadalje, u tri godine od posljednje Forbesove procjene klub je narastao više nego dvostruko, a 2019. 'težio' je 475 milijuna dolara.

Vlasniku kluba činilo se zabavnim uložiti u nogomet

U prvoj reakciji vlasnik kluba Bennett Rosenthal nije se lažno skrivao iza tvrdnji o primarno sportskim motivima svog ulaganja, no zapravo nije računao na toliki uzlet.

'Nismo ušli u ovo jer smo mislili da je to najbolje mjesto u koje bismo ulili kapital. Jednostavno, činilo nam se zabavnim okladiti se na rast ovoga sporta', rekao je Forbesu nakon objave procjene. Inače, Rosenthal je suosnivač Ares Managementa, kompanije koja je do vrijednosti od vrtoglave 341 milijarde dolara došla baš na ovaj način - nalaženjem profitabilnih alternativnih i nekonvencionalnih ulaganja.

  • +3
Los Angeles FC Izvor: Profimedia / Autor: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Zanimljivo je usporediti vrijednost LAFC-a s prošlogodišnjom procjenom Forbesa o najvrednijim nogometnim timovima na svijetu. Prema toj listi, kalifornijski tim vodio bi mrtvu trku za 15. mjesto s Interom iz Milana. Na prva tri mjesta i dalje su Real Madrid (5,1 milijarda dolara), Barcelona (5 milijardi) i Manchester United (4,6 milijardi). No i oni daleko zaostaju kad se pogleda vrijednost najvrednijeg sportskog kluba na svijetu, velikana NFL-a (unatoč višegodišnjem stagniranju) Dallas Cowboysa, koji su prešli osam milijardi dolara vrijednosti.

Uspon LAFC-a je, smatra Forbes, samo najnoviji znak nastavka rasta MLS-a od osnivanja 1996. naovamo. Liga u kojoj, kako je to već uobičajeno u SAD-u, nema ispadanja, nego treba samo masno platiti za sudjelovanje, danas ima 29 klubova, a na početku ih je bilo samo deset. Najnoviji sudionik je St. Louis City SC. Od 2019. i posljednje procjene prosječna vrijednost klubova porasla je cijelih 85 posto, s 313 milijuna na 579 milijuna dolara. I cijela liga je sve bogatija, a uvjeti za ulazak u društvo sve stroži i - naravno - skuplji.

Recimo, očekuje se da će 'ulaznica' za klubove iz Las Vegasa ili San Diega, koji su najavili priključenje, dosegnuti čak 500 milijuna dolara. Sadašnji rekord drži Charlotte FC, čiji je gazda, milijarder David Tepper, 2019. platio ulazak u MLS 325 milijuna dolara.

Zanimljive su to brojke i vjerojatno put kojim bi i u Europi krenula najavljivana, srećom otkazana, superliga najbogatijih klubova. No ne treba sumnjati u to da ovi milijuni izazivaju 'mokre snove' zagovornicima stvaranja elitnog društva, a na ruku im ide i 'amerikanizacija' svjetskog nogometa. Primjerice, među 20 najbogatijih klubova u Europi samo tri su u vlasništvu članova, onih zbog kojih se nogomet i igra - Real, Barcelona i Bayern. Svi ostali su u rukama bogataša s različitih strana svijeta. U MLS-u, procjenjuje Forbes, među vlasnicima je najmanje 19 milijardera iz superbogatih obitelji.

Kako je većinski vlasnik kluba zapravo zavolio nogomet

Većinski vlasnik LAFC-a Rosenthal je dobar primjer. Kaže da se u nogomet zaljubio vodeći ekipu kćeri, a onda se udružio s investitorom Larryjem Bergom, koji ga igra od osme godine, i 2014. postali su manjinski vlasnici u klubu. Njih dvojica dobro su se poznavala iz burzovnog svijeta, a prije toga zajedno su ulagali i u talijansku Romu. Dvije godine kasnije povećali su svoje uloge u LAFC-u i s trećim ulagačem, Brandonom Beckom, dogovorili se da se njih trojica rotiraju svake četiri godine kao vodeći vlasnici kluba.

S obzirom na to da je klub lociran u Los Angelesu, među manjim suvlasnicima su i neke poznate face, poput komičara Willa Ferrella ili košarkaške legende Magica Johnsona, a izvršni predsjednik je suvlasnik košarkaškog tima Golden State Warriors Peter Guber. Koliko su se ozbiljno bacili na posao, svjedoči o tome gradnja prekrasnog nogometnog stadiona s 22 tisuće mjesta, vrijednog 350 milijuna dolara, u Los Angelesu. Dosta su radili i na popularizaciji, primjerice sponzoriranjem nogometnih barova u Los Angelesu i javnim prezentacijama, a vjerojatno najneobičniji potez je slanje skupina navijača u Njemačku 'zbog izučavanja europske navijačke kulture'. Scene na utakmicama LAFC-a pokazuju navijanje - publika je uglavnom regrutirana iz latino zajednice - kakvog se ne bi postidjela nijedna navijačka skupina na Starom kontinentu.

Rezultat? LAFC je rasprodao sve domaće utakmice od 2018. do danas, superzvijezde su sve češće na tribinama, a prošle godine stigla je i prva titula. Ovih dana kreću u novu sezonu i prvi su favoriti, bez obzira na umirovljenje Garetha Balea.

Kupovina Stipe Biuka iz Hajduka možda je početak novog trenda, ali...

Naravno, i financijski i kvalitetom MLS još kaska za europskim nogometom, posebno zbog toga što klubovi ni izbliza još ne mogu tako dobro plaćati najbolje igrače. Zato, nakon vala veterana, pokušavaju privući što više mladih igrača poput hrvatskog napadača Stipe Biuka, pa su klubovima za takve transfere osigurane i različite povlastice. O iznenađujućem odlasku iz Hajduka u LAFC te kako je do toga došlo, Biuk je nedavno za Slobodnu Dalmaciju rekao:

'Tu je bilo svega, ali nemojte to shvatiti doslovce. Najveći problem je bio u tome što taj transfer nisam očekivao, no brzo sam shvatio da je to financijski interes kluba. A potom sam sve postupno normalizirao u glavi, što i nije bilo baš lako. I dalje živim s Hajdukom. Čujem se s gotovo svim dojučerašnjim prvotimcima', kazao je Biuk, dodavši da se vrlo brzo adaptirao na način života u Kaliforniji te na klimu i način treninga. I jedva čeka da pokaže što zna u novoj sezoni koja se igra od ožujka do studenoga.

'Prihvatila me i momčad. Dakako, najbliži sam s Bosancem Eldinom Jakupovićem, iskusnim vratarom iza kojega su i sezone u kojima je branio boje engleskog Leicestera', dodao je Biuk te se nada da će zahvaljujući dobrim igrama uskoro doći i do nastupa za hrvatsku seniorsku nogometnu reprezentaciju. U cijeloj priči i Hajduk je dobro zaradio na mladom igraču jer su za njega dobili odštetu u iznosu od 6,5 milijuna eura. A ovo je možda tek početak odlazaka mladih igrača u SAD...

Novi poticaj trebao bi dati najavljeni turnir najboljih klubova MLS-a i meksičke Lige MX, čije se prvo izdanje organizira ove godine. Pun zamah nogomet bi u Americi trebao ipak dobiti 2026., kad će se u SAD-u, Kanadi i Meksiku održati sljedeće Svjetsko prvenstvo. A nemalu ulogu u tome imat će novi ugovor o TV pravima, za koja je Apple platio 2,5 milijardi dolara za deset godina.

Kad se sve posloži, počet će se, osim o milijardama, više govoriti i o nogometu.