CRNOGORSKA LEGENDA

Mijatović: Dok smo mi pjevali Hej Slaveni, Hrvati su imali svoju himnu i svoj ponos

26.09.2023 u 15:06

Bionic
Reading

Legendarni crnogorski nogometaš, zvijezda Reala i reprezentacije bivše Jugoslavije Predrag Mijatović na Jesenjem Vivaldi forumu održanom u Mokroj Gori govorio je o brojnim nogometnim temama, a jedna je posebno zanimljiva Hvatima.

Kako prenosi magazinbiznis.rs Predrag Mijatović je vrlo slikovito objasnio zašto je hrvatska nogometna reprezentacija tako uspješna i zbog čega ima tri medalje s velikih natjecanja, svjetsko srebro i broncu i srebro u Ligi nacija.

'Kad razgovaram s Lukom Modrićem i drugim igračima Hrvatske, vidim da su u pogledu nacionalnog odnosa, oni malo ispred nas. Pokušavam shvatiti zašto je to tako pas se sjetim moje generacije. Na primjer, ja sam bio Jugoslaven, onda sam bio Srbin i Crnogorac. Hrvati su se tada odvojili od Jugoslavije, a moja generacija je ostala Srbija i Crna Gora. Mi smo još uvijek imali himnu Hej Slaveni, koju su pjevali oni koji su se osjećali Jugoslavenima, dok neki i nisu, a Hrvati su imali himnu koju su od samog starta pjevali svi zajedno i držali ruku na grudima. To su sve prednosti koje su imali u odnosu na nas', pojasnio je Mijatović pa nastavio s hvalospjevima Hrvatima:

'Hrvati su discipliniraniji nego mi, a rekao bih i poslušniji. Znam iz vlastitog iskustva. Primjerice, okosnicu reprezentacijr Jugoslavije koja je igrala u Čileu 1987. godine  činili su Hrvati. To su bili Prosinečki, Boban, Šuker, Pavličić, ŠtimacJarni plus izbornik Mirko Jozić. Hrvati su slušali. Recimo, Jozić odluči zamijeniti mene i ja sam nervozan, pa gestikuliram, komentiram, a kada zamijeni Bobana, Prosinečkog ili Jarnija, oni ne prave nikakav problem već normalno prihvate tu zamjenu. Eto, to je ta disciplina koju mi nismo imali. Postoji i treća karakteristika zašto su Hrvati uspješni, a to je talent. Rekao bih da smo u tome izjednačeni, i mi smo talentirana nacija, ne samo u nogometu nego i u drugim sportovima, ali od talenta do vrhunskog rezultata vode te disciplina i osjećaj nacionalnog ponosa i pripadnosti', zaključio je Mijatović.