najveći ispunio obećanje

Michael Jordan uživao je na odmoru po Hrvatskoj od Splita do Dubrovnika, a upitali smo Tonija Kukoča kakve veze on ima s time: Sve ću vam ispričati…

29.08.2021 u 07:56

Bionic
Reading

Bivša NBA zvijezda Michael Jordan, u društvu supruge i bliskih prijatelja, dio godišnjeg odmora odlučio je provesti u plovidbi Jadranom, u zemlji svog bivšeg suigrača Tonija Kukoča s kojim je vrlo blizak. Upravo smo od Kukoča pokušali doznati je li njihovo prijateljstvo bilo presudno da jedan od najpopularnijih sportaša svih vremena posjeti Split, Šibenik, Hvar i Dubrovnik

Posljednjih tjedan dana mediji u Hrvatskoj i regiji prepuni su fotografija Michaela Jordana - jednog od najboljih košarkaša svih vremena koji je sa Chicago Bullsima osvojio šest titula NBA prvaka - kako uživa na odmoru u Hrvatskoj na luksuznoj jahti O'Pari dugoj 95 metara čiji tjedni najam iznosi milijun eura.

Michael Jordan u društvu atraktivne supruge Yvette Prieto te bliskih prijatelja - među kojima je i Derek Jeter, zvijezda bejzbola i legenda New York Yankeesa, ukrcao se na luksuznu jahtu u Splitu nakon čega je posjetio Skradin i NP Krka, zatim šibenski arhipelag, otok Hvar i naravno Dubrovnik gdje je viđen u ležernoj šetnji gradom. No, Dubrovčani su ionako navikli na velike zvijezde, a podatak kako su u kratkom razdoblju Stradunom prošetali Magic Johnson i Michael Jordan, možda i dva najbolja NBA košarkaša svih vremena, dovoljno govori.

>> Kako je Michael Jordan, najveći košarkaš svih vremena, postao i najuspješniji poslovni čovjek među sportašima

No, bilo je i američkih turista koji Jordana s viškom kilograma i 58 godina na leđima nisu prepoznali, pa su tako vidjevši kamere znatiželjno upitali u prolazu: 'Je li to možda glumac Denzel Washington?'

Nakon šetnje Stradunom i okolnim ulicama Michael Jordan – koji je ležerno pušio kubansku cigaru i ispijao kavu – i društvo odlučili su spontano ručati u poznatom restoranu Proto izabravši stol na ulici što je izazvalo pravu pomutnju jer, kako doznajemo, nisu rezervirali stol za tako veliko društvo. Ali spretni domaćin odmah je našao rješenje jer ne dolazi svaki dan Mr. Air Jordan u Grad.

  • +4
Michael Jordan sa suprugom Yvette prošetao Dubrovnikom Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

U kratkom vremenu stotine znatiželjnika okupilo se pored restorana na Širokoj ulici koja je postala preuska.

Ubrzo je nastao pravi stampedo, a mnogu turisti nisu mogli vjerovati da je to Michael Jordan.

'Stigla sam na odmor iz Chicaga i tamo ovako u javnosti Jordan nikada nisam vidjela. Moj domaćin rekao mi je da Jordan sjedi u restoranu dvije minute od apartmana i mislila sam kako je to šala. A kada sam ga vidjela nisam mogla vjerovati. Dubrovnik je stvarno čudesan grad!', rekla nam je Pauline koja u svoj Chicago nosi lijepu uspomenu.

  • +8
Michael Jordan na Hvaru Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Dodajmo kako Jordan nakon šetnje gradom i ručka nije napustio Dubrovnik. Kasno navečer viđen je na večeri u poznatom restoranu Nautica gdje je s društvom stigao automobilima. No, nažalost za izjave nije bio raspoložen i na pitanja novinara nije se niti okrenuo…

No, u cijeloj priči, barem kada je Michael Jordan u pitanju, mnoge je zanimalo je li upravo njegovo prijateljstvo s Tonijem Kukočem, s kojim je osvojio tri naslova NBA prvaka, bilo presudno da posjeti jadransku obalu?

  • +11
Michael Jordan sa suprugom i prijateljima plovi Jadranom Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX

Odgovor smo potražili kod Tonija Kukoča koji ovog ljeta zbog privatnih obaveza i ranijih planova nije dolazio u rodni Split u špici sezone.

'Bio sam u svom Splitu u svibnju, vidio sam roditelje, prijatelje i meni je bilo dosta tih nekoliko sedmica. Evo uhvatili ste me na golf terenu, a javio sam se na mobitel jer znam da zovete zbog Michaela Jordana koji je na odmoru po Jadranu. Čuli smo se nedavno i rekao sam mu da nažalost u to vrijeme neću biti u Hrvatskoj, a javio mi se i kratko porukom kada je stigao u moj Split', za tportal je kazao Toni Kukoč koji od 1993. godine s obitelji živi u elitnom predgrađu Chicaga Highland parku gdje mu je godina susjed bio Michael Jordan.

  • +16
Michael Jordan na jahti O'Pari Izvor: Cropix / Autor: Sasa Buric / CROPIX

Dodao je kako su on i Jordan često na putovanjima, dok su bili suigrači, a kasnije na golf partijama znali razgovarati o najboljim destinacijama za godišnji odmor.

'Michael i ja znali smo pričati o Hrvatskoj i kada bih mu ukratko rekao što sve imamo, rekao je će sigurno tamo otići na odmor. Eto, napokon se na to odlučio i ispunio je obećanje. To što ja nisam u Hrvatskoj i što se nismo vidjeli nije važno. Znate, ima on ljude koji će mu pokazati Krku, naše otoke, Dubrovnik i sve ostalo, za to mu ja nisam potreban, ha, ha. Eto, uskoro ćemo se vidjeti i svakako ću ga pitati za dojmove s odmora iz Hrvatske. Čujemo se kada se vratim kući iz Springfielda i sve ću vam ispričati…', dodao je Kukoč koji će se sredinom rujna intenzivno družiti s Michaelom Jordanom.

Naime, Toni Kukoč 11. rujna postat će stanovnik Košarkaške Kuće slavnih u američkom Springfieldu, a u društvo besmrtnika uvest će ga svojim govorom upravo Michael Jordan i Jerry Reinsdorf, dugogodišnji vlasnik Chicago Bullsa.

Tako će Toni Kukoč postati ukupno peti Hrvat u Košarkaškoj kući slavnih. Prije njega posthumno su uvršteni Krešimir Ćosić 1996. i Dražen Petrović 2002., a nakon njih u društvo velikana uvršteni su trofejni trener Mirko Novosel 2007. te legendarni splitski košarkaš Dino Rađa 2018. godine.

A koliko Michael Jordan cijeni Tonija Kukoča dovoljno govori i nedavna izjava kada su ga upitali tko su po njemu najbolji europski košarkaši koji su igrali u NBA ligi.

'Toni Kukoč je broj jedan, svi znamo zašto. Onda slijedi Dražen Petrović, zatim i Arvydas Sabonis. Sigurno su ostavili dubok trag. Da bih odgovorio na to pitanje, trebalo bi mi puno više vremena od jedne press konferencije. Morao bih pročešljati cijeli popis velikih NBA igrača. To je jako puno posla', kazao je Jordan. Kada tako nešto kaže po mnogima najveći košarkaš svih vremena onda je sve jasno.

A ovog je tjedna posjetio upravo Split i Šibenik, gradove u kojima su rođeni i gdje napravi prve korake hrvatski košarkaški čarobnjaci Toni Kukoč i Dražen Petrović.

  • +6
Michael Jordan u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL