O PROMJENama PRAVILA

Metličić se oglasio vezano uz revoluciju u rukometu; Balić i on imaju sjajnu ideju, ali...

24.01.2019 u 12:25

Bionic
Reading

Nakon što su danski suci Mads Hansen i Martin Gjeding, koji su prema mišljenju čelnika HRS-a jako oštetili Hrvatsku u ključnoj utakmici protiv Njemačke, objavili kako bi bilo dobro uvesti videotehnologiju, moguće promjene pravila komentirao je i legendarni hrvatski rukometaš Petar Metličić

Podsjetimo, svojim suđenjem na utakmici Njemačka – Hrvatska (22:21) danski suci su u završnici donijeli nekoliko čudnih odluka kojima su oštetili Červarove igrače, a kasnije su priznali kako su pogriješili.

Stoga upravo Mads Hansen i Martin Gjeding predlažu veliku revoluciju u rukometu, tj. da se uvede tzv. challenge, odnosno da treneri mogu u pojedinim situacijama zatražiti pomoć videotehnologije, odnosno pregledavanje snimke, uz dodatak kako bi korištenje challengea bilo ograničeno.

>>> Danski suci koji su uništili Hrvatsku predložili nešto što će zauvijek promijeniti rukomet

'Možda bi bilo dobro rješenje da se bolje koristi pregledavanje snimke. Već smo vidjeli u drugim sportovima da treneri imaju pravo na takozvani challenge, a to bi možda pomoglo u rješavanju takvih situacija', poručili su Danci.

Prema nekim informacijama, čelnici IHF-a razmotrit će tu ideju:

'Nakon Svjetskog prvenstva razgovarat ćemo o mnogim stvarima, pa i o toj ideji. Već smo vodili neke razgovore, ali idemo korak po korak', kazao je predsjednik sudačke komisije Ramon Gallego.

Među prvim Hrvatima koji su predlagali promjene u rukometnim pravilima je legendarni splitski tandem Ivano Balić i Petar Metličić.

'Još 2004., kada smo osvojili olimpijsko zlato, govorio sam kako pod hitno treba uvesti ograničenje napada kao u košarci te uz to ukinuti leteće izmjene, kako bi se iz rukometa izbacili tzv. obrambeni specijalci', jednom prilikom rekao je za tportal ponajbolji svjetski igrač Ivano Balić koji nakon odlaska u igračku mirovinu uživa u radu s mladim igračima u splitskoj rukometnoj Akademiji Balić & Metličić.

Petar Metličić, njegov bivši suigrač u hrvatskoj reprezentaciji, a danas partner u Akademiji, te kao i Balić veliki zaljubljenik u košarku koju je jedno vrijeme trenirao u Splitu (KK Split i KK Dalvin, op.a.), nakon što je pročitao izjavu danskih sudaca kazao je za tportal:

'Mislim da je ta inicijativa jako dobra stvar za rukomet! Naravno, najvažnija je stvar da se tzv. challenge ograniči kako se ne bi stalno prekidala utakmica. Često gledam košarkašku NBA ligu i u košarci su pravila jasnija nego u rukometu te suci puno manje utječu na igru. Rukomet je u odnosu na košarku specifičan jer postoji tzv. slobodno sudačko uvjerenje. To je najveći problem!', kazao je za tportal Metličić, dodavši:

'Primjerice, onaj prekršaj u napadu Karačića protiv Njemačke, za koji su suci priznali kako su pogriješili, idealan je primjer. Da se to dogodilo recimo u 15. ili 25. minuti utakmice, nitko ne bi prigovarao, jer takvih situacija u rukometu ima jako puno. Da skratim, mislim da je probijanje u rukometu najveći problem jer su to situacije 50-50, dok se recimo u košarci u 95 posto slučajeva zna što je probijanje, tj. prekršaj u napadu.'

Ivano Balić i vi često ste znali govoriti kako bi rukomet spasilo ograničavanje napada kao u košarci, koju ste obojica trenirali.

'To sam puno puta govorio i ponovit ću opet; pravilo ograničenja napada, kao što je slučaj dug niz godina u košarci i vaterpolu, bila bi najbolja moguća stvar za rukomet! Recimo, da se napad ograniči na 40-45 sekundi, to bi značilo da pasivni napad odlazi u povijest, a u slučaju da se nakon udarca prema golu lopta opet odbije u ruke onom tko napada, slično kao kod skoka u napadu u košarci, novi napad neka bude recimo 20 sekundi. To bi u kombinaciji s videotehnologijom bila prava revolucija.'

Za kraj se Metličić osvrnuo na pobjedu protiv Francuske 23:20 i činjenicu da je plan ispunjen, a to su kvalifikacije za Olimpijske igre.

'Svi možemo biti zadovoljni, pogotovo nakon svega što se događalo poslije dva poraza. Naši su protiv Francuske pokazali da se mogu nositi s najboljima, uz dodatak kako smo obrambeno bili fantastični. Francuzi su u većini utakmice bili nemoćni. Na koncu, borba za peto mjesto je dobar rezultat iako treba reći kako smo propustili priliku za plasman u polufinale i borbu za jednu od medalja, ali kada se sve uzme u obzir, po kvaliteti je ovo realno. Mislim da napadački nismo bili dovoljno dobri da se borimo za medalju te moram posebno pohvaliti igru u obrani, s naglaskom na sjajnog golmana Marina Šegu. Naravno, imali smo i objektivnih problema jer su nam ozljede krojile sastav i čini mi se da neki igrači nisu bili u pravoj formi. Stoga je ovo dobar rezultat', završio je Metličić.

  • +13
Hrvatska - Španjolska, SP u rukometu 2019. Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL