RAZOČARANJE ZA NICU

Mercedes ostavio Rosberga na cjedilu: Nema žalbe!

13.07.2016 u 10:57

Bionic
Reading

Momčad Mercedesa odlučila je odustati od žalbe na odluku o oduzimanju drugog mjesta Nici Rosbergu na Velikoj nagradi Britanije, jer smatra da nema argumenata pobijediti u tom sporu...

Podsjetimo, vodeći čovjek u ukupnom poretku prešao je u završnici nedjeljne utrke Maxa Verstappena i sigurno grabio prema drugom mjestu, kada su se pojavili problemi s mjenjačkom kutijom. Nico je tražio pomoć putem radio veze i dobio je naputke kako popraviti situaciju te savjet da ne koristi sedmu brzinu.

Iako je Rosberg na kraju prošao kao drugi kroz cilj, dobio je naknadnu kaznu od deset sekundi i vraćen je iza Verstappena, zbog nedavno sklepanih pravila o zabrani pomaganja vozačima iz boksa putem radio veze.

Iako je Mercedes najavio žalbu jer se radilo o ekstremnoj situaciji u kojoj bi po pravilima ipak trebala biti dopuštena pomoć, na kraju je odlučio povući se, zaključivši da spornu uputu 'ne koristi sedmu brzinu' zaista nije smio dati Rosbergu, s obzirom na trenutna pravila.

Veliko je to razočaranje za Rosberga koji je tako ostao bez tri boda i sada mu je Lewis Hamilton na samo bod zaostatka, dok Mercedesu bodovi neće faliti jer sigurno grabi prema konstruktorskom naslovu.

Ljubitelji Formule 1 nisu impresionirani takvim umjetnim utjecanjem na rezultate utrka i rješavanje stvari za 'zelenim stolom', a sličan je stav i ravnatelja ekipa. Red Bullov Christian Horner koji je profitirao ovom odlukom nazvao je pravilo 'smećem', a na stranu Rosberga stao je i šef Ferrarija.

'Izgubiti vodstvo u ukupnom poretku zbog poruke iz boksa je apsurdno. To je isto dio spektakla. Ne želim pomagati Nici, ali da prelazimo od potpune slobode do toga da ne smijemo više reći ništa mi se čini pretjeranim,' kaže Maurizio Arrivabene.

'Perezu su u Austriji zbog toga otkazale kočnice. To je smiješno. Moraš pretrpjeti štetu od desetak tisuća funti zato što ne možeš reći svom vozaču da mu kočnice otkazuju? To je potpuno krivo i neodgovorno,' zaključio je pak Williamsov šef tehničkog odjela Pat Symonds.

FIA će morati nešto promijeniti, prije nego netko zbilja strada zbog besmislenog pravila...