SLUČAJ Peng Shuai

Međunarodni olimpijski odbor po drugi puta obavio video-razgovor s nestalom kineskom tenisačicom: I dalje su jako zabrinuti

02.12.2021 u 12:58

Bionic
Reading

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) priopćio je kako je u četvrtak ponovno obavio video-razgovor s kineskom tenisačicom Peng Shuai za koju su, kada je nestala, bili jako zabrinuti

Iz MOO-a nisu priopćili teme razgovora, a tek su šturo priopćili kako 'dijele istu zabrinutost kao i mnogi drugi ljudi i organizacije o dobrobiti i sigurnosti Peng Shuai, no da su se odlučili za pristup koji je usmjeren na samu osobu.'

Gdje se nalazi Peng Shuai, jedna od najvećih kineskih sportskih zvijezda i najboljih igračica parova, postalo je pitanje međunarodne javnosti nakon što je gotovo prije mjesec dana nestala nakon što je optužila utjecajnog člana Komunističke partije Kine da ju je prisiljavao na spolni odnos.

Shuai je 21. studenoga održala videopoziv s predsjednikom Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomasom Bachom, međutim WTA je u srijedu objavila suspenziju svih WTA turnira u Kini.

'Ne vidim kako mogu tražiti od naših sportaša da se tamo natječu kad Peng Shuai ne smije slobodno komunicirati i čini se da je bila pod pritiskom da proturječi svojim navodima o seksualnom zlostavljanju', rekao je izvršni direktor WTA Steve Simon u izjavi.

Odluku o suspenziji podržale su mnoge teniske zvijezde, poput Novaka Đokovića, Martine Navratilove, Chris Evert, Andyja Roddicka i drugih.

'U potpunosti podržavam stav WTA Tour jer nemamo dovoljno informacija o Peng Shuai. Ovdje je riječ o životu jedne tenisačice, tako da mi kao teniska zajednica moramo stati zajedno', objavio je Đoković iz Madrida, gdje se priprema za polufinale Davis Cupa protiv Hrvatske.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin nije izravno komentirao potez WTA, ali je rekao da se Kina 'protivi politizaciji sporta'.

Global Times, glasilo Komunističke partije Kine na engleskom jeziku, u četvrtak su žestoko napale WTA Tour, optužujući tu organizaciju da 'unosi politiku u ženski tenis' i da je 'poluga zapadnog javnog mnijenja'.