STAV PRVAKA FORMULE 1

Max Verstappen progovorio o nezgodnoj temi: Ja se radije fokusiram samo na sport

14.03.2024 u 08:45

Bionic
Reading

Prvak Formule 1 Max Verstappen se nakon pobjede na VN Saudijske Arabije osvrnuo i na ljudska prava u toj zemlji

Saudijska Arabija je posljednjih godina postala ključni igrač u globalnom sportu, a kritičari vjeruju da ga koristi za prikrivanje kršenja ljudskih prava u zemlji i za promicanje boljeg imidža.

Osim Grand Prixa, prošli tjedan u zemlji je održana boksačka borba između Anthonyja Joshue i Francisa Ngannoua, nedavno se ondje borio i Tyson Fury, a Saudijski fond za javna ulaganja (PIF) preuzeo je i prvoligaša Newcastle United.

Početkom 2023. bilo je i sugestija da bi Saudijska Arabija čak mogla pokušati kupiti Formulu 1 od Liberty Media, no ta je ideja bila kratkog vijeka.

Prisutnost F1 u Saudijskoj Arabiji bila je kontroverzna, s Amnesty Internationalom koji je kritizirao taj sport uoči prve utrke 2021. odnosno da se uz pomoć njega skriva pravo stanje oko ljudskih prava u toj zemlji.

Međutim, svjetski prvak Verstappen, koji je osvojio utrke 2022. i 2024., vjeruje da F1 sama neće riješiti istaknute probleme i vjeruje da će trebati vremena.

'Mislim da u sportu općenito postoji mnogo stvari koje možete postići svugdje u svijetu. Naravno, mi se ne bavimo politikom, to je sasvim druga priča, a također mislim da je jako važno da je sport sport, politika je politika', rekao je Verstappen i dodao:

  • +8
Formula 1, VN Saudijske Arabije, 2024. Izvor: EPA / Autor: ALI HAIDER

'Ponekad ljudi vole biti u središtu toga, ja se radije fokusiram samo na sport, inače bih bio političar, ali to nije moja stručnost i definitivno ne mjesto gdje želim završiti. Na kraju krajeva, svaka zemlja ima svoje mane, ali i pozitivne strane, a mi nećemo promijeniti svijet na kraju dana kao sport, ali pokušavamo dijeliti pozitivne vrijednosti. Također je na zemlji da napravi pozitivne promjene. Mislim da je, otkako smo već ovdje, bilo nekih stvarno lijepih pozitivnih promjena i to morate poštovati, a ponekad znate da u nekim zemljama treba malo duže.'

Trostruki svjetski prvak još je nešto napomenuo…

'Mislim da je jako pozitivno i da je sjajno vidjeti i također super upoznati novu kulturu, kao i da se svi educiraju o tome, jer svi su malo drugačiji u svijetu gdje god idete, i morate to poštovati.'