NOVA VREMENA

Max Verstappen priznao gdje bi se volio natjecati u Formuli 1; tamo utrke nije bilo 30 godina, ali to bi za neke moglo biti pogubno

20.07.2022 u 08:16

Bionic
Reading

Aktualni prvak Max Verstappen nema dvojbe oko toga gdje bi se u bliskoj budućnosti trebala održati nova utrka u Formuli 1

Javna je tajna kako bi se Južna Afrika trebala vratiti u kalendar Formule 1 i to već sljedeće godine. Kyalami bi u početku bio mjesto održavanja, jer je ondje organizirana VN Južne Afrike od 1967. do 1985., a zatim u još dva navrata 1992. i 1993. prije nego što je ispala iz kalendara na gotovo 30 godina.

Max Verstappen i njegov momčadski kolega iz Red Bulla Sergio Perez izrazili su nadu da će se Južna Afrika vratiti u F1, a Meksikanac je čak sugerirao: 'Dolazi.'

Aktualnog prvaka upitali su zašto baš Južna Afrika? 'Kada pogledate kontinente na kojima se utrkujete, mislim da definitivno moramo pokušati otići malo u Afriku. U ovom trenutku, čini se da je najvjerojatnije mjesto za odlazak Južna Afrika jer oni već imaju stazu i oni su već bili dio ovoga', rekao je Nizozemac.

No dolazak novih utrka znači ukidanje i nekih tradicionalnih. Južna Afrika i Las Vegas trebali bi biti novi Grand Prixovi u 2023., a Kina bi se mogla vratiti po prvi put od 2019. Tako su VN Belgije i VN Francuske u najvećoj opasnosti, to bi za njih moglo biti pogubno, iako nije sigurna ni VN Monaca.

  • +21
Formula 1, Velika nagrada Velike Britanije, Silverstone, 3.7.2022. Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN BRUNA

Verstappen živi u Monacu i već je javno rekao da želi da 'dragulj u kruni' ovog sporta ostane dio Formule 1, a slično razmišlja i drugi vozač Red Bulla.

'Monaco je povijest. Mislim da je puno nas odraslo gledajući utrku u Monacu na TV-u i to je najposebnija utrka koju možete voziti u kalendaru, osim vaše domaće utrke. Mislim da ne postoji drugo mjesto gdje sanjate o vožnji, utrkivanju, osim Monaca, tako da je to čista povijest našeg sporta', izjavio je nedavno Perez.