PARAGLIDING SUPERFINALE

Marko Hrgetić deveti na svijetu

16.09.2009 u 15:30

Bionic
Reading

Na prvom održanom Superfinalu Svjetskog kupa (Paragliding World Cup Superfinal) Hrvati su bili odlični. Marko Hrgetić iz PJK-a Flumen iz Rijeke osvojio je deveto mjesto u generalnom plasmanu sa 2814 bodova, dok je Damir Habek iz LET-a Ivanec bio 76. sa 2173 boda. Ukupan broj natjecatelja bio je 129, od kojih je bilo 16 djevojaka. Inače je ovo prvo Superfinale te i najjače natjecanje u paraglidingu ikada održano

Konkurencija je bila jaka, budući da je za kvalifikaciju bilo potrebno biti u samom vrhu prošle godine te se time kvalificirati na neki od pet svjetskih kupova ove godine i tamo ući u prvih 30 koji su se na kraju natjecali u Superfinalu.

Natjecanje se održavalo u mjestu Poggio Bustone kraj grada Rietti u Italiji, i to od 1. do 12. rujna. Tijekom tog su se vremena odradile četiri utrke, dok ih je pet prekinuto radi nepovoljnih vremenskih uvjeta. Poggio Bustone je i prošle godine organizirao jednu utrku Svjetskog kupa te je većina pilota bila upoznata s terenom i načinom letenja.

'Utrke su bile vrlo zanimljive i teške te je, uz tako jako pilote, bilo potrebno biti stalno vrlo koncentriran i u dobroj formi. Male greške koštale su po desetak mjesta na ljestvici. Vrlo sam zadovoljan postignutim rezultatom koji je i moj najbolji dosad, a i najbolji za Hrvatsku uopće. Nadam se da će nam ovo pomoći u budućnosti da malo podignemo novčano i tehnički našu reprezentaciju koja teško drži korak s najjačim zemljama svijeta', kaže Marko Hrgetić.

Ukupni pobjednik je Charles Cazaux iz Francuske sa 2950 bodova, ispred Russela Ogdena iz Velike Britanije te Luce Doninija iz Italije. U ženskoj konkurenciji najbolja je bila Japanka Keiko Hiraki ispred Elise Houdry iz Francuske te Petre Slivove iz Češke.
Hrvatska je u nacijama ostvarila 15. mjesto jer, nažalost, nismo imali dovoljno ljudi za pune bodove, dok smo od ostalih dvočlanih ekipa najbolji.

Velika zanimljivost ove godine bila je mogućnost praćenja utrka uživo preko interneta te su na taj način svi zaljubljenici ovog športa mogli pratiti u 3D kako se utrka odvija. Za sljedeću godinu planira se sam sistem još poboljšati te ćemo biti u mogućnosti pratiti utrke uživo, uz prijenos, kao i neke drugi sportove.