ROLAND GARROS

[UŽIVO] Marin Čilić bez finala; hrvatski tenisač dobio je prvi set, ali je zatim upao u krizu iz koje nije našao izlaz

03.06.2022 u 18:35

Bionic
Reading

Hrvatski tenisač Marin Čilić nije se plasirao u finale Roland Garrosa, bolji je bio Norvežanin Casper Ruud

Casper Ruud - Marin Čilić 3-6, 6-4, 6-2, 6-2

ČETVRTI SET

Nastavlja se kriza hrvatskog tenisača, odmah je izgubio svoj servis. Nemoćan je Čilić, nije zaprijetio i Ruud je na 2-0. Gem za hrvatskog tenisača, možda je to nagovještaj boljih trenutaka (2-1). Norvežanin je došao do gema bez izgubljenog poena, sve je bliže finalu (3-1). Novi break Ruuda za 4-1, a uskoro je došao i do 5-1. Čilić je osvojio drugi gem u setu, ali sada Ruud ima servis i priliku da okonča meč. Bez izgubljenog poena na svoj servis Norvežanin je došao do šestog gema i finala.

TREĆI SET

Loš početak trećeg seta, odmah je Čilić izgubio svoj servis, a Ruud je bez problema zatim otišao na 2-0. Čilić je u velikoj krizi, i drugi puta je u trećem setu ispustio svoj početni udarac (3-0). Norvežanin se razigrao, pomogao mu je i Čilić (4-0). Napokon je hrvatski tenisač došao do gema, ali još ima dva breaka zaostatka (4-1). Zbog nepoznatog uljeza prekid je trajao 15 minuta, a zatim je Ruud stigao do 5-1. Čilić je smanjio na 5-2, pa imao break za gem na Ruudov servis, ali se Norvežanin izvukao i dobio set 6-2.

>> Incident na polufinalu između Čilića i Ruuda, meč je bio prekinut; osiguranje je bilo iznenađeno

DRUGI SET

Pobjednički je Čilić otvorio drugi set. Prvi gem je uzeo na svoj servis bez izgubljenog poena. No, neće se Ruud samo tako predati. Sad je 1-1 jer je Norvežanin uzeo svoj servis. A sada problem za Čilića. Ruud je iskoristio priliku i uzeo break. Norvežanin u drugom setu vodi 2:1, a uskoro i 3-1. Uz nešto muke naš tenisač smanjio je na 3-2. Norvežanin je sve bliže drugom setu, 4-2. Čilić ne dozvoljava da previše odmakne, 4-3. Ne može Marin do break prilike kako bi se vratio u igru za drugi set, 5-3. Brzo je Marin osvojio gem na svoj servis i i sad je pritisak na Ruudu. Jaooo, Marin je imao tri vezane break prilike, ali sljedećih pet poena osvojio je Ruud te je dobio set 6-4.

  • +9
Marin Čilić - Casper Ruud, polufinale Roland Garrosa 2022. Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON

PRVI SET

Norvežanin je odlično ušao u meč, bez izgubljenog poena na svoj servis, a na jednak našin uzvratio je hrvatski predstavnik (1-1). Prvi ozbiljni problemi za Čilića, spasio je dvije break lopte za novo izjednačenje u gemovima (2-2). Ruudu novi gem, naš majstor još bez break prilike. Marin nije bio uvjerljiv, ali na semaforu piše 3-3. Idemo dalje! Break, Čilić je došao do dvije vezane break prilike i prvu je odmah iskoristio za vodstvo u setu 4-3. Na svoj servis hrvatski tenisač je spasio jednu break loptu i zatim došao do prednosti 5-3. Sjajnu igru u prvom setu Čilić je potvrdio i na Ruudov servis te je uzeo gem i prvi set 6-3! Bravo, Marine! Idemo! Prema finalu!

>> Skandal u Roland Garrosu uoči polufinala! Čilićev protivnik pod teškim optužbama, a on odgovara: To je velika laž protiv mene i moje obitelji

Prije ovog meča igralo se prvo polufinale koje nije odigrano do kraja. Naime, teško se ozlijedio Alexander Zverev pa je Rafael Nadal prošao u svoje novo finale u Roland Garrosu gdje će loviti 14. titulu. Do trenutka prekida Španjolac je dobio prvi set 7-6, a u drugom je bilo 6-6.

Ulaskom u polufinale Čilić je ostvario najveći uspjeh na Roland Garrosu. Prije je dva puta stigao do četvrtfinala (2017, 2018), no oba puta je ispao. Hrvatski tenisač već je ispisao povijest našeg tenisa, jer je jedini u pojedinačnoj konkurenciji izborio polufinala na sva četiri Grand Slama, a sada ima priliku da uđe u društvo malobrojnih teniskih legendi koje su igrale u finalima četiri najveća turnira.

Podsjećamo, naš teniski majstor osvojio je US Open (2014.), te bio poražen u finalima Wimbledona (2017.) i Australian Opena (2018.)

Ovo je i najveći uspjeh Ruuda na Roland Garrosu, u dosadašnja četiri nastupa u Parizu nikada nije prošao dalje od trećeg kola. Bivšem najboljem junioru svijeta, a sada osmom tenisaču svijeta, to je i najveći uspjeh na svim Grand Slam turnirima.

Čilić i Ruud su do sada igrali dva puta, a oba puta je slavio 23-godišnji Norvežanin - prošle godine u Torontu, a godinu ranije u Rimu.

'Moguće je da ću ući u finale. Moram biti zbilja fokusiran i pokazati svoju najbolju igru. Marin je igrao sjajno cijeli tjedan. čini se da igra najbolji tenis u životu i bit će to za mene još jedan težak meč. Protiv Čilića nemam što izgubiti, sav je pritisak na njemu', rekao je Ruud.

'Ono što osjećam, za tim i idem. Znam da igram jako dobro, da osjećam lopticu i da mogu moćno udarati. Samopouzdanje možda nije desetka, ali je blizu. Recimo devet, devet i pol. Uživam na terenu i jako sam ponosan na svoje izvedbe', izjavio je Čilić.

  • +4
Marin Čilić slavi ulazak u polufinale Roland Garrosa, 2022. Izvor: EPA / Autor: YOAN VALAT