s nestrpljenjem u beč

Majerov pogodak ima nevjerojatnu vrijednost; ostavlja Hrvatsku u utrci za milijunima, ali i olakšava put do Eura

23.09.2022 u 17:03

Bionic
Reading

Hrvatska je u 5. kolu 1. skupine Lige nacija na zagrebačkome Maksimiru pobijedili Dansku 2:1 (0:0), te ima priliku u zadnjoj utakmici u nedjelju u Beču protiv Austrije izboriti završni turnir natjecanja.

Pogotke su za Hrvatsku postigli su Borna Sosa (49) i Lovro Majer (79), a za Dansku je zabio Christian Eriksen (77).

Hrvatska je time osigurala ostanak u najjačem razredu Lige nacija, a po prvi puta u povijesti plasirat će se na završni turnir ako u nedjelju u Beču svlada Austriju ili ako Danska ne pobijedi Francusku.

Također, Hrvatska će s ovom pobjedom biti u prvoj jakosnoj skupini kvalifikacija za EURO 2024.

Dakle, puno je koristi od ove pobjede, odnosno Majerovog gola.

Na završni turnir ovog Uefinog natjecanja, koje se igra po treći put, putuje pobjednik svake od četiriju skupina iz A kategorije Lige nacija.

Trenutno su to Hrvatska, Mađarska, Španjolska i Nizozemska. Završnica će se igrati između 14. i 18. lipnja, a format je takav da se igraju dvije polufinalne, jedna finalna utakmica te susret za treće mjesto, sve po nokaut-sustavu.

Naravno, sa sportskog aspekta, ovo bi bilo veliko ostvarenje, jer do sad su ovo natjecanje osvajale Portugal i Francuska. No, i sâm prolazak na završni turnir ima dodatnu vrijednost.

Naime, takav uspjeh bi reprezentaciji uvelike olakšao plasman na sljedeće Europsko prvenstvo, koje će se 2024. godine održati u Njemačkoj.

Osim domaćina, na Euru će se naći još 23 reprezentacije. Dvadeset će ih se plasirati osvajanjem jednog od prva dva mjesta u kvalifikacijskoj grupi, dok će se preostale tri reprezentacije dobiti u doigravanju.

  • +53
Hrvatska - Danska, Liga nacija, 22.9.2022. Izvor: EPA / Autor: ANTONIO BAT

Reprezentacije koje će sudjelovati na završnom turniru Lige nacije bit će ždrijebane u one skupine koje će imati po pet reprezentacija (u drugima će ih biti šest) kako bi u svoj kalendar mogle uvrstiti i završnicu Lige nacija.

U slučaju da Hrvatska osvoji Ligu nacija, a u kvalifikacijama ne uspije biti prva ili druga u skupini, imat će još jednu šansu za plasman na Euro, jer će joj time automatski biti osigurano mjesto u doigravanju.

U doigravanju će sudjelovati ukupno 12 momčadi koje će igrati tri mini-turnira, a prvak svakog turnira ići će na Euro. Čak i ako ne osvoji Ligu nacija, Hrvatska bi mogla osigurati svoje mjesto u doigravanju za Euro.

Jer ako Ligu nacija osvoji reprezentacija koja je Euro izborila preko kvalifikacija, njeno garantirano mjesto u doigravanju ide momčadi sa sljedećim najboljim renkingom u Ligi nacija. Hrvatska tu stoji izvrsno jer je trenutno druga momčad u poretku, odmah iza Nizozemske.

Dakle, dvoboj u Beču ima veliku važnost, kako za sadašnjost, tako i za budućnost. I ne samo reprezentacije, već cjelokupnog poslovanja Hrvatskog nogometnog saveza.

Već je igranje u elitnoj skupini Lige nacija Hrvatskoj donijelo nešto manje od 2,5 milijuna eura. Ostanak u tom rangu je važan jer novac u skupini B osjetno je manji, iznosi 750 tisuća eura.

A nepotrebno je reći kako bi 'kolač' za osvajanje turnira bio itekako sladak. Pobjednik osvaja oko 14 milijuna eura koje isplaćuje UEFA, a to je polovina iznosa kojeg je Hrvatska osvojila u Rusiji 2018. godine.