tradicija na strani 'modrih'

Mađari imaju komplekse od Dinama: Neće valjda to Ferencvaros promijeniti?

06.08.2019 u 09:28

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama nikad u svojoj povijesti nisu ispali u Europi od nekog mađarskog kluba, a ovog utorka dvoboj s Ferencvarosom (Arenasport 1, 20:00) također dočekuju u ulozi apsolutnog favorita…

Momčad Nenada Bjelice polako se približava grupnoj fazi Lige prvaka. Dvije su još prepreke na tom putu, a prva već ovog utorka mađarski Ferencvaros koji se uspješno obračunao s malteškom Valettom u prethodnom kolu.

  • +16
Dinamo - Saburtalo, 2. pretkolo Lige prvaka, 2019/20. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'Modri' ovog ljeta nižu same pobjede u svim natjecanjima pa s puno samopouzdanja iščekuju ovaj dvoboj, u kojem će Mađari tražiti svoj prvi trijumf u međusobnim europskim ogledima.

Naime, nikad niti jedan mađarski klub nije uspio u dvije utakmice izbaciti Dinamo, u šest prethodnih međusobnih dvoboja.

Prvi je put zagrebački klub igrao protiv Mađara upravo protiv Ferencvarosa 1963. godine i pobijedio u obje utakmice, 1:0 u gostima i 2:1 kod kuće, u polufinalu Kupa velesajamskih gradova.

Na novi sličan dvoboj čekalo se 34 godine, a onda je u dvije tijesne utakmice tadašnja Croatia svladala MTK u Kupu Uefa, pobjedom 2:0 kod kuće nakon poraza 1:0 u gostima.

Tih je godina MTK bio tvrd orah, no Croatia ga je i 1999. godine izbacila u 3. pretkolu Lige prvaka, nakon 0:0 kod kuće i pobjede 2:0 u gostima, golovima Josipa Šimića.

Najlakši posao Dinamo je imao 2002. godine kada je protiv Zalaegerszega te već u prvom susretu trijumfirao 6:0 pa onda i u gostima 3:1.

Godine 2003. u Kupu UEFA naišli su 'modri po treći put na MTK, svladali ga 3:1 na Maksimiru pa remijem bez bodova u Budimpešti očuvali prednost.

Nakon toga MTK je potonuo i igra u drugoj ligi pa je posljednji dvoboj s Mađarima Dinamo imao 2010. godine protiv Gyora kojeg je svladao 2:0 u gostima pa s 2:1 potvrdio prolazak kod kuće te prošao u grupnu fazu Europske lige.

Uživajte u sportskom sadržaju u HD kvaliteti slike na MAXtv-u. Aktivirajte sportski paket ili saznajte više informacija o MAXtv-u OVDJE.

Krug se zatvara ovih dana kada Dinamo po drugi put igra protiv najtrofejnijeg mađarskog kluba Ferencvarosa koji ima čak 30 nacionalnih titula. Bit će to izuzetno motiviran protivnik koji igra protiv tradicije i zato treba biti oprezan. Uostalom, svaki dvoboj je potpuno nova priča i povijest možemo gledati tek kao nogometnu zanimljivost…