SP košarkaša

Luka Dončić ovaj dan sigurno želi zaboraviti, ali Slovenija bez poraza ide dalje

30.08.2023 u 15:53

Bionic
Reading

Pobjedom 92:77 protiv reprezentacije Zelenortske Republike, slovenski košarkaši su s maksimalnim učinkom osvojili prvo mjesto u skupini F Svjetskog prvenstva koje zajednički organiziraju Filipini, Japan i Indonezija

Luka Dončić nije imao šuterski dan (5/17 iz igre, 1/8 za tricu), ali je uz 19 koševa imao devet asistencija i sedam skokova. Nema sumnje kako Dončić, koji igra u sjajnoj formi, zbog lošeg šuta ovu utakmicu želi što prije zaboraviti. Uostalom, najvažnije mu je da Slovenija u sljedeći krug prenosi tri pobjede tako da je plasman u četvrtfinale realan.

Klemen Prepelič je ubacio 18 poena i podijelio sedam asistencija. Po 11 koševa su postigli Aleksej Nikolić i Bine Prepelič. Za Zelenortsku Republiku je Joao Gomes ubacio 17 poena.

Uz Sloveniju (3-0), natjecanje među 16 najboljih nastavlja i Gruzija (2-1), dok će se Zelenortska Republika i Venezuela boriti za redoslijed od 17. do 32. mjesta, gdje će afrička reprezentacija moći osigurati plasman na Olimpijske igre u Parizu, bude li najbolje plasirana momčad sa svog kontinenta u konkurenciji s Angolom, Obalom Bjelokosti, Južnim Sudanom i Egiptom.

Slovenija i Gruzija će u drugom krugu tvoriti grupu s dvije najbolje reprezentacije iz skupine D, a to su Njemačka (3-0) i Australija (2-1). Dvije najbolje reprezentacije iz tog društva će nakon još dva kola grupne faze izboriti mjesto u četvrtfinalu.

Svladavši Obalu Bjelokosti s 89-77 drugo mjesto u skupini G osvojila je reprezentacija Brazila. Yago Matheus je s 24 koša bio najbolji strijelac Brazilaca, a Tim Soares je ubacio 15 poena. Za Bjelokošćane je Cedric Bah spojio 13 koševa i 13 skokova.

U toj je skupini već nakon dva kola prvo mjesto osigurala Španjolska koja brani naslov osvojen prije četiri godine.

Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore