Slovenska senzacija

Luka Dončić ispisao je povijest košarke prije 23. rođendana; njegov popis trofeja i rekorda je čudesan, a divi mu se i Michael Jordan

28.02.2022 u 12:54

Bionic
Reading

Od kada je Slovenac Luka Dončić stigao u NBA ligu već je postavio nekoliko rekorda. Analitičari su izvukli što je sve uspio ostvariti do svog 23. rođendana

Uoči 23. rođendana Slovenac Luka Dončić odigrao je još jednu odličnu utakmicu i vodio je Dallas do pobjede 107:101 na gostovanju kod Golden State Warriorsa. Utakmicu je završio s 34 koša, 11 skokova i dvije asistencije.

No, analitičari se često bavili igračem u kojeg su mnogi sumnjali kada je iz Real Madrida dolazio u NBA ligu kao treći izbor drafta. Poznata je priča kako su ga na NBA draftu preskočili Phoenix i Sacramento te da je u Dallas stigao u zamjeni s Atlantom koja ga je izabrala kao trećeg.

Zašto ga nije u Sacramento doveo Vlade Divac, koji je tada bio glavni menadžer kluba, nikada nije javno rekao. Čak nije niti priznao svoju pogrešku, a činjenica jest da je Dončić vrlo brzo zaludio NBA navijače širom svijeta i postao je senzacija.

Podsjetimo, u NBA ligu je došao kao aktualni prvak Europe s Real Madridom te ujedno i MVP završnog turnira (najkorisniji igrač). Uz to je godinu prije (2017) kao 18-godišnjak uz Gorana Dragića igrao jako važnu ulogu u osvajanja europskog zlata sa Slovenijom. Već tada je bilo jasno da je zvijezda rođena i da ga čeka duga i uspješna NBA karijera, ali nitko nije mogao predvidjeti da će ovako dobro igrati o postaviti mnoge rekorde. Zaista čudesan karijera.

Ukratko, u prvoj NBA sezoni izabran je za rookieja godine (novak), a na sljedeće tri All-Star utakmice čak je dva puta završio u prvoj petorci.

Uz sve to u posljednje dvije sezone izabran je u najbolju petorku lige, a redovito je u vrhu i u glasovanju za MVP-a lige (najkorisnijeg igrača).

Koliko je Dončić moćan i svestran govori i podatak kako je s 45 triple-double učinaka već sada na desetom mjestu svih vremena. Uz to je postao najmlađi igrač u povijesti NBA lige s toliko triple-doubleova.

Igrač s najviše triple-doubleova u NBA povijesti

  • 1. Russell Westbrook 193
  • 2. Oscar Robertson* 181
  • 3. Magic Johnson* 138
  • 4. Jason Kidd* 107
  • 5. LeBron James 103
  • 6. Wilt Chamberlain* 78
  • 7. Nikola Jokić 73
  • 8. James Harden 68
  • 9. Larry Bird* 59
  • 10. Luka Dončić 45

A kada je njegova popularnost u pitanju dokaz je petogodišnji ugovor koji je potpisao krajem 2019. godine za NIKE ili točnije Jordan Brand. Navodno je za potpis dobio čak 100 milijuna dolara čime je postao jedan od najbolje plaćenih sportaša u povijesti.

Usput je i oborio nekoliko rekorda koja je držao Michael Jordan čime je svim kritičarima začepio usta. A ovo je tek početak i pitanje je samo gdje će se zaustaviti. A koliko ga Jordan cijeni vidjelo se i na All-Star vikendu kada mu se došao javiti. To što Dončić radi i koliko je već toga napravio za košarku teško je ponoviti.