Raspored i matematika

Luda završnica HT Prve lige; evo što sada treba Dinamu kako bi osigurao titulu prvaka te kakvom se čudu nadaju Osijek i Hajduk

25.04.2022 u 10:23

Bionic
Reading

Završnica nogometne HT Prve lige, nakon nedavne pobjede Hajduka u derbiju protiv Dinama, najavila je neizvjesnost. No nakon 32. kola jasno je to da Dinamo ima sve u svojim rukama, ali s druge strane - možda nas čeka nikad luđa završnica

Novi trener Dinama Ante Čačić svoj povratak na klupu Modrih započeo je, u sklopu 32. kola Hrvatski Telekom Prve lige, važnim gostovanjem kod Gorice 1:0. Gol vrijedan tri boda zabio je u 85. minuti kapetan Arijan Ademi te je tako Dinamo pobjegao Osijeku šest, a Hajduku pet bodova.

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

'Mislim da smo cijelu utakmicu bili apsolutno bolji, da smo stvorili dosta prilika i činjenica da je domaći vratar bio najbolji govori tome u prilog', kazao je nakon utakmice Čačić, dodavši:

'Znali smo da će utakmica biti teška, zadnja su kola, neki igrači su - uvjetno rečeno, neću reći izraubani - izgubili svježinu. Na neke nismo mogli računati... Ali igrači koje smo danas imali, koji su bili u utakmici, svima sam naravno zadovoljan i veliko im hvala. Ova utakmica nas je približila naslovu prvaka.'

Gorica - Dinamo 0:1, sažetak utakmice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel Arenasport

Ukratko, ako se malo pogleda raspored do kraja sezone (nalazi se na dnu članka), jasno je da Dinamo ima sve u svojim rukama i usprkos nedavnom porazu u Splitu vrlo je blizu nove titule. A za to mu treba sedam od mogućih 12 bodova.

A toga su itekako svjesni u Hajduku, klubu koji je, u ranijem terminu, stigao u Koprivnicu nakon velikog slavlja u derbiju s Dinamom, ali isto tako bez dva glavna napadača, Marka Livaje i Nikole Kalinića, koji su 'odrađivali žute kartone'. Mršavih 0:0 kod Slaven Belupa i izgubljena dva važna boda mogli bi skupo koštati Hajduk jer san o tituli prvaka koji čekaju od 2005. godine poprilično se zakomplicirao.

'Naravno da nisam zadovoljan rezultatom, ovaj remi izgleda mi poput poraza. Trebali smo pobjedu jer i s ova tri boda nije sve u našim rukama. Apsolutno nemam nijednu riječ kritike za svoje igrače, moramo gledati širu sliku, u ovom smo tjednu imali tri teške utakmice i sve smo tri morali pobijediti da bismo ostali u utrci. Dobili smo prve dvije, u ovoj trećoj su moji igrači dali sve od sebe, ali očito je ova treća bila previše', tražio je opravdanje trener Hajduka Valdas Dambrauskas.

Uz 'kiks' Hajduka kod Slavena te nakon poraza Osijeka na gostovanju kod Rijeke 3:1, jasno je da je Dinamo došao u situaciju koju je i želio - izbjeći dramu u zadnjem kolu HT Prve lige, kada na Maksimir dolazi Hajduk. Cilj im je prije te utakmice osigurati novu titulu prvaka.

Slaven Belupo - Hajduk 0:0, sažetak utakmice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel Arenasport

Osijek se našao u situaciji da do kraja sezone mora upisati pobjedu u svim utakmicama, uključujući onu kod Dinama u gostima (34. kolo, 8. svibnja), a možda se poklopi to da će mu za prvo mjesto trebati i poraz Dinama u zadnjem kolu od Hajduka.

Nakon 'kiksa' u Koprivnici u još težoj situaciji od Osijeka našao se Hajduk i toga su svi svjesni. Jedina dobra vijest za njega jest ta da ima bolji međusobni omjer protiv Dinama pa bi u slučaju da imaju jednak broj bodova bili prvaci. No za takav rasplet treba im pokoji 'kiks' Dinama i naravno pobjeda u zadnjem kolu, u derbiju na Maksimiru.

Hajduk u sljedeća četiri kola igra kod kuće protiv Hrvatskog dragovoljca i Istre, a gostuje kod Rijeke i Dinama. Već prvo gostovanje kod Rijeke moglo bi dati odgovor na pitanje je li ostao u utrci za čudo, tj. titulu prvaka.

Da Dinamo sve ima u svojim rukama, govori i matematika jer u zadnja četiri kola Modrima treba sedam bodova kako bi i matematički osigurali još jednu titulu prvaka.

U sljedećem kolu Dinamo igra u gostima kod Lokomotive, a nakon toga, u 34. kolu, kod kuće protiv Osijeka. Zatim ide u goste Šibeniku te u zadnjem kolu u derbiju na Maksimiru dočekuje Hajduk.

To znači da bi Dinamo u slučaju pobjeda nad Lokomotivom i Šibenikom te remijem s Osijekom osigurao titulu prije derbija i on bi bio – revijalna utakmica.

Naravno, uz dodatak da Osijek i Hajduk više nemaju pravo na 'kiks' do kraja sezone.

Raspored HT Prve lige do kraja sezone

33. kolo (29.4/1.5.)

  • Hajduk - Hrv. dragovoljac
  • Osijek - Istra
  • Lokomotiva - Dinamo

34. kolo (8.5.)

  • Rijeka - Hajduk
  • Dinamo - Osijek

35. kolo (14. i 15.5.)

  • Hajduk - Istra
  • Osijek - Lokomotiva
  • Šibenik - Dinamo

36. kolo (21.5.)

  • Dinamo - Hajduk
  • Gorica - Osijek
  • +21
Gorica - Dinamo; HT Prva liga, 24.4.2022. Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL
Standings provided by SofaScore LiveScore