stanko bubalo za tportal

Ljubimac Torcide koji je rušio Dinamo i zabio za Hajdukov naslov prvaka: U ovoj će se utakmici vidjeti koliko su Livaja i Kalinić dobri igrači

09.03.2022 u 09:52

Bionic
Reading

Ove subote od 18 sati (Arenasport 1, MAXtv) na rasprodanom Poljudu igra se najveći derbi hrvatskog nogometa, između Hajduka i Dinama. Bijeli su trenutno četvrta momčad lige, s pet bodova zaostatka za Modrima.

Dinamo je u posljednjih 16 godina čak 15 puta osvajao naslov prvaka. Rijeka je nakratko prekinula dominaciju zagrebačkog kluba, ali ove sezone prvenstvo ipak nije 'jednosmjerna ulica'.

'Svaki derbi je poseban, ali ovaj je još posebniji, jer čak se četiri kluba bore za naslov. I u moje vrijeme bilo je dosta izjednačenih momčadi, a uz ovu četvorku, odnosno Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeku, bio je i jaki Varteks. Sada je sve na ova četiri kluba, ali draž nogometa je tu, stadioni su sve puniji, navijači 'napaljeni'. I nema ljepšega za igrače, nego igrati u takvom ambijentu', javio se iz Širokog Brijega, gdje radi i kao pomoćni trener u BiH prvoligašu 48-godišnji Stanko Bubalo, jedan od ljubimaca Torcide, koju je uveseljavao samo jednu sezonu (2000/01.).

Iskoristio je Bubalo priliku pa pohvalio prvog trenera svog kluba, mladog i kako kaže - vrlo perspektivnog Juru Ivankovića.

Ta Bubalova sezona na Poljudu bila je posebna, jer Hajduk je tada osvojio naslov prvaka, u koji je Ronaldo iz Turčinovića, kako je bio Bubalov nadimak, ugradio 14 golova.

'Zabio sam dva gola Butini u pobjedi 3:1 protiv Dinama. I to nikad neću zaboraviti, jer slavili smo s 35 tisuća ljudi na Poljudu. Zabio sam i u zadnjem kolu protiv Varteksa, pa sam doživio doček na Rivi pred 50.000 ljudi. To su trenuci za pamćenje. S time da sam i u toj utakmici, a borili smo se s Dinamom za naslov do zadnjeg kola, zabio dva gola i izborio penal. Zbilja ne znam kako bih opisao te trenutke, osim kao neponovljive'.

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Može li Hajduk i ove sezone doživjeti nešto slično?

'Sve je moguće, jer ako pobijedi u ovom derbiju, Hajduk će se približiti Dinamu, a ne smijemo zaboraviti da se igra još jedan derbi na Poljudu. Istina, Hajduk je sada s Istrom i Rijekom doživio rezultatski neuspjeh, a ako želiš osvajati naslove, moraš pobjeđivati i u utakmicama kao što je bila ta s Istrom. No, ovo je derbi, Livaja i Kalinić su sjajni igrači, a vjerujem da bi baš Kalinić i mogao sada eksplodirati, živi se u euforiji, a svaki derbi uvijek je drugačiji, poseban. I utakmica za sebe. Tako će biti i ove subote. Istina, Dinamo se nakon ispadanja iz Europe oporavio, odmorio, a što je demonstrirao već protiv Šibenika. Bit će to dobra, otvorena utakmica, u kojoj će obje momčadi tražiti pobjedu'.

  • +13
Dinamo - Šibenik (26. kolo HT Prve lige) Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Opisujete svoje dane sreće na Poljudu, ali tamo ste igrali samo jednu sezonu. Kako to?

'Prije dolaska na Poljud bio sam u Osijeku. I tamo mi je bilo prekrasno. No, Osijekov tadašnji predsjednik, danas pokojni Novalić, pokoj mu duši, bio je u zatvoru i nisam mogao kontaktirati s njime. A onda me je nazvao Ivica Šurjak, te sam prihvatio poziv. Ponavljam, krasno sam bio primljen i u Gradskom vrtu, ali Poljud je bio posebno iskustvo. Žao mi je što se nisam zadržao duže. Hajduk je bio u financijskim problemima, te su gledali kako me prodati. Bila je nekakva kombinacija s Kölnom, ali na kraju sam otišao u Austriju. I nisam pogriješio, iako sam pomalo tužan gledao utakmice s Mallorcom, bilo mi je žao što nisam i ja dio te priče. Jer Hajduk je imao jaku momčad, Pletikosa, Đolonga, Miladin, Sabljić, Rendulić, Musa, Leko, Bošnjak, Mate Bilić...'.

Spomenuli ste Osijek, a u njemu ste igrali s aktualnim trenerom slavonskog prvoligaša, Nenadom Bjelicom. Jeste li u kontaktu?

'Naravno, čujemo se. I pratim što radi'.

A kako vam se sviđa njegov rad?

'Sve što radi, radi odlično. Vjerujem da će i Osijek ostati u utrci za naslov, ali imam nekako dojam da Bjelica slaže momčad za sljedeću sezonu. Naravno, ako mu se ukaže prilika, sigurno će je htjeti iskoristiti već ove sezone'.

  • +11
HT Prva liga: Istra 1961 - Hajduk, 6.3.2022. Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

Danas se na Rujevici igra polufinale Kupa između Rijeke i Osijeka. Upravo toj Rijeci ste vi uzeli naslov zabivši u onoj kontroverznoj utakmici na Kantridi, kada je Krečak mahao zaleđe?

'Ja sam tada igrao za Osijek i jedino sam o tome razmišljao. Istina, bilo mi je žao Rijeke, ali tako se rasplela ta situacija. A što se današnje utakmice tiče, izgledi su 50-50. Tko god da prođe u finale, ići će na Poljud, na noge Hajduku, i bit će to još jedan spektakl, pred punim tribinama', sjetio se Bubalo, strijelac najbržeg pogotka u HNL-u.

'Da, rekao mi je tako Stjepan Balog, (op.a., dugogodišnji urednik sportske redakcije HTV-a), te da su izračunali da je za taj gol trebalo 9,2 sekunde. Bio je to gol Istri. Ali iskreno, da je tada bilo VAR-a možda mi gol ne bi ni priznali', bio je posve iskren simpatični Stanko Bubalo.