GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Ljeto odluke; jedan klub zna da će iduće sezone imati Rakitića

31.05.2014 u 11:22

  • +36

Hrvatska - nogometaši za akciju Brazil 2014.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Bionic
Reading

Ivan Rakitić prošao je dug put otkako je 2007. debitirao za Hrvatsku kao klinac iz dijaspore – danas je jedan od ključnih igrača reprezentacije i među najtraženijima u Europi

Aleksandar Holiga

piše za tportal.hr, medijski partner 2014 World Cup Experts' Network za Hrvatsku. Pratite ga na Twitteru: @AlexHoliga


Ljeti švicarski gradić Möhlin zaista živne na jedan dan. Tog dana Ivan Rakitić, najslavniji sin Möhlina, dovodi dašak vrhunskog europskog nogometa u inače pospano mjesto, ušuškano među šumovitim brežuljcima kantona Aargau nedaleko od južne njemačke granice.

Hrvatski nogometaš vlasnik je lokalnog kluba NK Pajde, koji igra u nižim švicarskim ligama i u potpunosti je obiteljski produkt: Ivanov je tata predsjednik, njegov stric sportski direktor, a brat igrač i trener. Sam Ivan je nešto kao mecena.

'Da, tako nekako – ali to mi je također i hobi', smije se. 'Većina igrača moji su stari prijatelji, susjedi, rođaci... To su ljudi s kojima sam igra kao klinac, moji doživotni 'pajde'. U klubu je obiteljska atmosfera i volimo se družiti na nogometnom terenu. Još uvijek ponekad igram ili treniram s njima kad mi se pruži prilika.' Rakitić ljeti u Möhlin dovodi druge prijatelje, među njima i neke od švicarskih i hrvatskih reprezentativaca, koji tom prilikom igraju revijalnu utakmicu protiv Pajdi.

Njegov rodni grad puno mu znači. Ovdje se u njemu osvijestila ljubav prema zemlji roditelja, kad je gledao Hrvatsku na SP-u 1998. Engleskom časopisu FourFourTwo ispričao je kako je umalo pao s balkona nakon što je Robert Prosinečki zabio gol za Vatrene protiv Jamajke. 'Bio sam toliko sretan da sam se u euforiji popeo na ogradu. U redu, naš je stan bio na prvom katu, pa vjerojatno ne bi završilo tragično da sam se poskliznuo...'

Također je ovdje, kad je Rakitiću bilo svega 16, njegov otac Luka imao vrlo ozbiljan razgovor s uvaženim gostom. Čovjek iz stožera Josea Mourinha u Chelseaju pokušao je privoljeti obitelj na odluku koja bi im promijenila život: selidbu u London, gdje je Luki nudio i posao. Tad je njegov sin već bio najbolji igrač u Baselovu podmlatku i obitelj se nakon dugog razmišljanja zahvalila na ponudi.

Guardian Experts' Network

Ovaj tekst tportal vam donosi u suradnji s The Guardianom, kao dio 2014 World Cup Experts' Networka


A ovdje je Ivan i priopćio svom ocu da je odlučio igrati za Hrvatsku – kasnije je rekao da obitelj nije na njega vršila nikakav pritisak prilikom tog izbora, ali da je tata 'pustio suze radosnice' kad mu je otkrio svoju odluku. Nije mu pritom bilo lako i obitelj je bila pod velikim pritiskom, iako Rakitići ne vole o tome govoriti. U to su doba anonimni telefonski pozivi i prijeteća pisma bili njihova svakodnevica, ali prašina se nakon nekog vremena slegla.

Ovoga ljeta u Möhlinu vjerojatno neće biti pučke nogometne fešte ili će ista morati pričekati na završetak hrvatskog nastupa na Svjetskom prvenstvu, gdje će Ivan Rakitić biti jedan od ključnih igrača u hrvatskom pohodu na slavu – ili barem na prolazak skupine. Hrvatska je imala težak put do Brazila, ali stvari su počele dolaziti na svoje povratkom Nike Kovača. Također rođen i odrastao u dijaspori, on je 2007. 19-godišnjem Rakitiću kao kapetan poželio dobrodošlicu u momčad; sada je njegov izbornik i šef.

Hrvati Rakitića pamte kao tragičara na zadnjem velikom turniru, Euru 2012., kad je imao najbolju priliku u odlučujućoj utakmici skupine protiv Španjolske. Pretrčao je tada pola terena i izbjegao pozornosti Sergia Busquetsa da bi naletio na veličanstveni centaršut Luke Modrića s ruba kaznenog prostora, ali Iker Casillas refleksno je obranio njegov udarac glavom iz neposredne blizine. Bio je to jedan trenutaka koji su Rakitiću obilježili karijeru, ali ga je i nadahnuo da počne još žešće raditi na svojoj igri.

To je i učinio te u Brazil dolazi kao Sevillin kapetan, osvajač Europske lige i jedan od najtraženijih playmakera u Europi, koji može igrati na više mjesta u veznom redu – 'Todocampista', prozvao ga je španjolski list Marca. Ovo je i ljeto velikih odluka za Rakitića, jer zanimanje za njegove usluge iskazalo je nekoliko najjačih klubova u Španjolskoj i Engleskoj.

Ostanak u Sevilli, gdje je oženio lokalnu djevojku i postao otac, također je opcija. No njegov otac Luka prije nekoliko mjeseci rekao je novinarima da će Ivan 'ostvariti rekordni transfer u povijesti hrvatskog nogometa'. To bi značilo nadmašiti prelazak Luke Modrića iz Spursa u Real Madrid za 30 milijuna funti – a ako ovaj dvojac bude na pravi način surađivao u veznom redu Vatrenih tijekom SP-a, može se dogoditi da od iduće sezone zajedno igraju i u redovima europskog klupskog prvaka.

No što god da se dogodi ovoga ljeta, jedan klub može biti siguran da će Rakitić ostati njegov i iduće sezone – NK Pajde iz Möhlina.