ZATIŠJE U OLUJI

Liverpool utihnuo: 25 godina od najveće tragedije...

15.04.2014 u 11:55

Bionic
Reading

Liverpool je, pogotovo dio oko Anfielda, ovoga utorka bio tih. Prošlo je 25 godina od najveće navijačke tragedije u povijesti Engleske i vodeći klub lige danas ima 'dan odmora' i odavanja pijeteta u lovu na dugo očekivani naslov prvaka

Kobnog 15. travnja 1989. godine dogodila se tragedija u kojoj je život izgubilo 96 navijača Liverpoola, a prema mjestu događaja ostala je zapamćena kao - Hillsborough. Dugo su vlada i mediji zataškavali slučaj i držali fakte u ladicama, no prije manje od dvije godine obitelji preminulih dobili su 23 godine dugu sudsku tužbu. Kraljevina je prihvatila da je kriva i službeno se ispričala ljudima koje su njihovi prethodnici duboko vrijeđali.

Tako je završio i dugi san koji je postao poklič: 'Justice for the 96', ovakve priče jednostavno moraju imati barem malo sretan kraj.

Završiti neće nikada jer u ovaj dan sjećanja duboko je urezana krilatica 'Never forgotten'. Nikad zaboravljeni...


Hillsborough memorijal kod slavne tribine Kop pretijesna je za sve posjetitelje, pa će se tradicionalno središte komemoracije preseliti i na travnjak i tribine Anfielda. Govorit će trener Brendan Rodgers, doći će svi, a zatim će posebno prijateljsku utakmicu odigrati stare legende kluba. Sve zbog tih 96 duša koje su ostale zarobljene na prenapučenoj tribini u Sheffieldu, ali koje će se ponovno okupiti na tihom Anfieldu. Vrata će otvoriti i 1.5 km udaljeni rival Everton koji će tijekom dana na svom Goodisonu emitirati dokumentarni film o velikoj gradskoj tragediji. Nije to ništa novo, u prošlosti su navijači obaju klubova spontano pleli vijence od šalova koji su spajali Anfield i Goodison.

Od četvrtka se nastavlja borba za titulu (i Evertonova za Ligu prvaka), ali srijeda je isključivo u znaku neprežaljenih žrtava. U Liverpoolu je to iznad svega, tradicionalno nikada ni pod koju cijenu redsi ne žele igrati utakmicu na taj datum. Toga dana tuguju.