navijači odahnuli

Liverpool još jednom oborio rekord; ovo je najskuplji golman u povijesti nogometa

18.07.2018 u 15:48

Bionic
Reading

Na Anfieldu još uvijek 'vrte film' s finala Lige prvaka. Svi se pitaju 'što bi bilo kad bi bilo', odnosno kako bi sve završilo da na golu 'redsa' nije stajao nesretni Loris Karius. On se od svog nastupa u toj utakmici nikada neće oporaviti, ali neće ni 'redsi'. Zato je Jürgen Klopp napokon odlučio kupiti pravog golmana...

Engleski mediji tvrde kako je posao već zgotovljen te kako će brazilski golman Alisson Becker (25) postati najskuplji u povijesti nogometa.

Naime, Liverpool je pristao na sve uvjete koje je postavila Roma te će 'vučici' za brazilskog reprezentativca platiti čak 75 milijuna eura i učiniti ga dijelom nogometne povijesti. Alisson je na Olimpico stigao u ljeto 2016. godine za samo osam milijuna eura iz brazilskog Internacionala, a prošle je sezone 49 puta stajao na golu Rome u Serie A i Ligi prvaka. I odradio više nego sjajan posao.

No, pitanje je vrijedi li Alisson Becker toliki novac. Realno, za Liverpool vrijedi jer na tržištu nema dovoljno kvalitetnih golmana po cijeni do 100 milijuna eura, a oni najbolji poput De Gee, Courtoisa, Buffona... dvostruko su skuplji i jednostavno nisu zainteresirani doći na Anfield. Zato Alisson 'redsima' i vrijedi tolike milijune. Klopp jednostavno više ne želi riskirati situaciju da mu golman svojim nevjerojatnim kiksevima skrivi poraz u finalu Lige prvaka.

  • +25
Finale Lige prvaka 2018., Real Madrid - Liverpool Izvor: Pixsell / Autor: David Klein/Press Association/PIXSELL

Zato će Liverpool Alissona učiniti najskupljim golmanom u povijesti. Eh, da je barem najbolji, ali nije... Dosad je najskuplji vratar u povijesti nogometa bio Gianluigi Buffon, za kojeg je Juventus 2001. godine platio Parmi 53 milijuna eura. U engleskoj Premier ligi rekordni transfer za golmana ostvario je Brazilac Ederson, kojeg je prošlog ljeta Manchester City doveo iz Benfice za 40 milijuna eura, dok je Manchester United 2011. godine Atletico Madridu za Davida De Geu platio 20,5 milijuna eura odštete.

Liverpool očito nema problema s financijama, posebice nakon prodaje Coutinha Barceloni na čemu su zaradili 120 milijuna eura. Tako su prvo u siječnju Virgila van Dijka učinili najskupljim obrambenim igračem u povijesti, S'hamptonu su za njega platili 85 milijuna eura odštete, a sada će na listu rekordera uskočiti i Alisson. U cijeloj će priči najviše profitirati Roma, 'vučica' će lijepo zaraditi. A navijači Liverpoola napokon mogu odahnuti. Karius? Teško da će taj ikad više dobiti priliku u nekom jačem klubu, no spašava ga činjenica da je za golmana još uvijek dovoljno mlad, može se 'vratiti'. Onaj koji je odobrio njegov transfer iz Mainza i odštetu od 10 milijuna eura vjerojatno više ne radi na Anfieldu...