OTVORENO ZA tportal

Livaja u životnoj formi; oduševio nas je odgovorom o izborniku Daliću i pozivu u reprezentaciju

16.08.2018 u 11:16

Bionic
Reading

Hrvatski napadač Marko Livaja pogotkom glavom u 50. minuti osigurao je svom AEK-u pobjedu 2:1 nad Celticom te plasman u play-off Lige prvaka. Uz Ivana Santinija, definitivno je igrač kojeg bi hrvatski izbornik Zlatko Dalić mogao uvrstiti na popis reprezentativaca. Upravo to je bila jedna od tema o kojoj je Livaja progovorio za tportal

Hrvatski napadač Marko Livaja bio je strijelac pogotka za grčki AEK u 2:1 (1:0) domaćoj pobjedi protiv škotskog Celtica u uzvratnom susretu 3. pretkola nogometne Lige prvaka kojom je grčki sastav izborio plasman u play off najelitnije klupskog nogometnog natjecanja. Livaja je pogodio za 2:0 u 50. minuti udarcem glavom s pet metara, a na terenu je proveo svih 90 minuta. Oni koji ga redovito prate kažu kako igra u životnoj formi, a nema sumnje kako je toga svjestan i hrvatski izbornik Zlatko Dalić, ali...

Inače, AEK je poveo golom Gala u 6. minuti, a na konačnih 2:1 smanjio je Sinclair u 78. Kako je prva utakmica u Glasgowu završila rezultatom 1:1, AEK je prošao dalje s ukupnih 3:2.

U posljednjem, 4. pretkolu AEK će igrati protiv mađarskog Vidija koji je u uzvratnom susretu na svom terenu protiv švedskog Malmoa odigrao 0:0 i tako prošao dalje zbog pogotka u gostima jer je prva utakmica u Švedskoj okončana rezultatom 1:1. I kako smo dojma da je grčki prvak ipak jači od mađarske momčadi, usudimo se i napisati kako je taj Livajin pogodak praktički bio ključ grčkom klubu na putu do skupina LP-a.

Kako je bilo u Ateni nakon velike pobjede kojem ste stigli korak do Lige prvaka?

'Iskreno, nismo uopće slavili. Vrlo brzo čekaju nas novi ispiti, pa je ekipa otišla kući nakon utakmice. Kako smo mi jedan sat ispred srednjeeuropskog vremena, kući sam došao tek u jedan sat iza ponoći. Potom sam se poigrao s kćerkicom, iako nikad nije ovako kasno budna no gledala je utakmicu na TV-u, pa sam legao tek u 3 sata. I jasno, morao sam malo duže odspavati', javio nam se u srijedu presretni Marko Livaja, koji će za deset dana napuniti 25 godina.

Nakon sezone u kojoj ste za AEK igrali kao posuđeni igrač Las Palmasa, sada ste u potpunosti u 'vlasništvu' grčkog kluba?

'Da, ostao sam u AEK-u jer su Grci imali pravo otkupa mog ugovora, a kako je Las Palmas ispao u drugu ligu to je bilo i logično. Koliko vidim, u klubu su zadovoljni sa mnom, ali i ja s njima (ha, ha). Imam ugovor na tri sezone, što me čini mirnim ali i sretnim'.

Prošle sezone zabili ste osam golova u nacionalnom prvenstvu, uz dva gola u međunarodnim kupovima, sudjelovali ste u osvajanju naslova prvaka nakon dugo godina, a sada ste i pred vratima Lige prvaka?

'Ma, po tom pitanju je sve super. Iako je Celtic europska konstanta, koja je godinama sudionik ovog najelitnijeg natjecanja, uspjeli smo ih preskočiti. Sretan sam što je moj pogodak presudio pobjednika, ali ne gledam svoj učinak već uspjeh momčadi. I još ništa nismo napravili jer želimo preskočiti i mađarski Vidi. Postavili smo si za cilj ulazak u Ligu prvaka'.

  • +3
Marko Livaja Izvor: Profimedia / Autor: Dimitrios Karvountzis/Pacific Press/Alamy

Mislite li da biste mogli imati problema protiv mađarskog Vidija?

'U nogometu nema laganih protivnika, a čim su došli do ove faze natjecanja, znači da su dobri. Vjerojatno sada svi misle, nakon što smo prošli Celtic, da smo favoriti, ali mi se ne zanosimo time. Svjesni smo da nas čeka težak posao i baš iz tog razloga nije bilo nikakvog opuštanja nakon pobjede nad Škotima'.

Grčko prvenstvo počinje tek za desetak dana, odigrali ste samo dvije službene utakmice. No, nazire li se kako ćete igrati ove sezone?

'Doživjeli smo dosta promjena u odnosu na prošlu sezonu. Otišli su nam Araujo, Johannson, Lazaros Christodoulopoulos, Vranješ. No, imamo nove, jednako dobre igrače, a to su Boye, Ponce, Oikonomou. Također, imamo i novog trenera. Otišao je Jimenez, a došao bivši trener Panathinaikosa, Ouzounidis, tako da se još uhodavamo, uigravamo nove kretnje. Znamo da će nas, sada kad smo prvaci, svi htjeti skinuti s vrha, ali mi ćemo se truditi kao i prošle sezone'.

Sada ćete imati i dodatni motiv jer hrvatskom reprezentaciji treba jedan klasni centarfor. Mandžukić se umirovio, dok je oko Nikole Kalinića nejasna situacija?

'Za početak bih htio čestitati reprezentativcima na veličanstvenom uspjehu. Pokazali su veliko zajedništvo, odigrali su odličan turnir i prezentirali vrhunski nogomet, iza sebe su ostavili brojne nogometne velesile. Šteta jedino što im je izmaknulo zlato, ali bez obzira na sve - oni su pravi sportski junaci i skidam im kapu do poda'.

Kako komentirate postupak Nikole Kalinića, ipak ste obojica temperamentni?

'Jesmo, a obojica smo i vezani uz Split. No, kad se vidimo, samo se pozdravimo. A što se situacije iz Rusije tiče, ja tu nemam što komentirati jer Nikola je zreo dečko, koji zna što radi. I koji je odgovoran za svoje postupke'.

Vaše se ime spominjalo uoči Svjetskog prvenstva ili bolje rečeno izbornik Dalić je rekao da prati i Vaše nastupe?

'Ako je tako, nitko sretniji od mene. No, ne želim se nametati ovako preko medija. Nikad ni nisam. Na meni je samo nastaviti truditi se, podrediti se kolektivu u kojem igram, a izbornik je taj koji će odlučiti kakav tip igrača mu treba i koga ima u svojim idejama. A ja ću uvijek pružati svoj maksimum', oduševio nas je svojim odgovorom Marko Livaja, koji je definitivno pronašao svoj mir i sve podredio nogometu. Ukratko, od nogometaša koji je u mladim danima slovio kao problematičan čini se kako je preko noći - sazrio. A kada je takav, onda ni ovakve igre u AEK-u nisu čudo.

Livaja je dosad nastupao za mlađe hrvatske reprezentacije, uključujući pet nastupa za U-21 vrstu. Možda je vrijeme da ga vidimo i u A selekciji. Pogotovo u situaciji kada Daliću treba mladi i potentni golgeter.

  • +74
SP u nogometu, finale: Hrvatska - Francuska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL
  • +36
Najbolje fotografije dočeka Vatrenih Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL