MOŽE SE I DRUKČIJE

Lekcija Portugalcima: To je nogomet, a ne ono njihovo!

27.06.2016 u 13:06

Bionic
Reading

Nakon niza blijedih i tvrdih utakmica na nogometnom u Euru, u nedjelju smo konačno svjedočili trijumfu ofenzivnog nogometa, a Belgija i Njemačka pokazali su ekipama poput Portugala kako na pravi način slomiti protivnika...

Nismo se nagledali dobrih utakmica na ovogodišnjoj europskoj nogometnoj smotri, na kojoj se uglavnom do nedjelje čuvala vlastita mreža i pokušavalo pod svaku cijenu izbjeći poraz. Prosjek manje od 2 gola po utakmici dovoljno govori o atraktivnosti viđenog na ovom natjecanju.

Najgori primjer tvrdog nogometa kakav krasi ovaj Euro bio je Portugal iz okršaja protiv Hrvatske. Santosova momčad igrala je silno oprezno, u paničnom strahu od kontranapada, ali također i vrlo sporo te nekreativno. Dupliranjem bokova i čvrstom obranom možda su na kraju slomili našu reprezentaciju, ali oduševili nisu nikog.

Kad smo već pomislili dići ruke od europskog reprezentativnog nogometa koji na ovom natjecanju jako zaostaje za klupskim, ove nedjelje ipak se 'ukazalo sunce' i svjedočili smo konačno dobrim utakmicama u kojima su ekipe na terenu zaista i igrale.

Francuzi su pokazali moć u drugom poluvremenu protiv Irske, ali ni blizu kao Njemačka u dvoboju sa Slovacima. Aktualni svjetski prvak napokon je počeo igrati brzo i agresivno, što je rezultiralo impresivnom 3:0 pobjedom u kojoj su ljubitelji nogometa zbilja mogli uživati.

'Moramo se još poboljšati ako želimo nešto napraviti na ovom turniru. Moramo dati manje prostora protivnicima u sljedećim utakmicama i bolje koristiti naše prilike, jer nećemo ih imati toliko,' oprezno je najavio četvrtfinale Joachim Löw u kojem će Elf igrati protiv pobjednika dvoboja Španjolske i Italije.

Još bolju prezentaciju od one njemačke u nedjelju je imala Belgija. U jednoj od najotvorenijih utakmica na turniru Mađari su završili pregaženi 4:0, a obje ekipe imale su pregršt prilika tijekom 90 minuta, što je baš ono što se očekuje od jedne nogometne utakmice.

'Trebali smo zabiti tri gola još u prvom poluvremenu. U velikim utakmicama nećemo imati toliko prilika i bit ćemo kažnjeni,' oprezan je poput Löwa bio i izbornik Belgije Marc Wilmots.

Belgijci su tako u nedjelju postali prva ekipa na turniru koja je uspjela zabiti četiri pogotka na jednoj utakmici, a nedjelja je ipak uspjela nešto malo popraviti poražavajući prosjek postignutih golova. Nama pak ostaje samo nada da to nije kraj i da će do kraja turnira filozofija momčadi biti sličnija viđenom od Njemačke i Belgije u osmini finala, nego onoj Portugalaca protiv Hrvatske u Lensu...