nema prvaka

Legendarni Turkoglu poništio sezonu u Turskoj; hrvatski reprezentativac Kruno Simon rekao nam je što zaista misli o toj odluci i koji poziv sada čeka

12.05.2020 u 13:03

Bionic
Reading

Pandemija koronavirusa prekinula je gotovo sva sportska natjecanja, a u pojedinim zemljama prvenstvo je prekinuto te ubrzo nakon toga i poništeno. Takav slučaj je i Turska kada je košarka u pitanju

Iako je donedavno realna bila mogućnost da se tursko košarkaško prvenstvo ipak nastavi nakon što se situacija vezana uz širenje koronavirusa nije popravila predsjednik Turskog košarkaškog saveza Hidayet Turkoglu, bivši NBA igrač i legenda turske košarke, u dogovoru sa suradnicima donio je odluku kako se sezona 2019/20. poništava.

'Ovo je bila najbolja odluka za košarku. Prvak za ovu sezonu neće biti proglašen niti u jednoj ligi', rekao je Turkoglu dodavši kako je odluka donijeta nakon konzultacija sa svim klubovima.

To znači kako prvak neće biti proglašen te niti jedan klub neće ispasti u drugu ligu. Što se poretka na ljestvici tiče u trenutku prekida prvenstva on je relevantan samo što se tiče plasmana u europska natjecanja.

Naravno, ova vijest najviše je pogodila doprvake Europe i branitelje titule prvaka Turske - Anadolu Efes koji su dominirali ove sezone omjerom 21-2.

Spomenimo kako je najugodnije iznenađenje sezone Pinar Karsiyaka iz Izmira s omjerom 20-3 u trenutku prekida bila na drugom mjestu dok je Fenerbahče, moćni klub koji vodi najtrofejniji europski stručnjak Želimir Obradović, 'poništenu sezonu' završio iza njih s omjerom 20-5.

Ovom odlukom su hrvatski reprezentativac Kruno Simon i pomoćni trener Tomislav Mijatović ostali bez prilike braniti titulu prvaka i u svoju kolekciju uvrstiti još jedan trofej.

'Iskreno, bila je to očekivana odluka i svi smo postali svjesni kako će se sezona teško nastaviti. Kada su nam dali opciju da možemo kućama, gdje smo radili po zacrtanom programu, praktički smo se pomirili kako je sezona gotova. Teško bi sada bilo vratiti sve Amerikance i vratiti se utakmicama', kazao je za tportal 34-godišnji Simon dodavši:

'Svima nama u Efesu je jako žao što je sezona poništena jer igrali smo odlično, bili smo prvi favoriti za obranu titule prvaka, ali eto dogodila se viša sila. Nažalost ispalo je ovako, a sada svi čekamo 25. svibnja i konačnu odluku što će biti s Euroligom. Eto, čekamo još taj poziv, ali pronaći idealni model za klubove koji dolaze iz tako puno zemalja bit će zaista jako komplicirano', dodao je Simon koji zadnjih 15-ak dana boravi u Zagrebu gdje radi po posebnom programu.

Dakle, još im ostaje nada kako će čelnici Uleba pronaći model da se okonča sezona u Euroligi gdje su bili najugodnije iznenađenje prošle sezone kada su poraženi u neizvjesnoj finalnoj utakmici od ruskog CSKA. Uz sjajnog Amerikanca Shanea Larkina, koji igra u životnoj formi, mnogi analitičari uvjereni su kako je prije prekida zbog Pandemije koronavirusa upravo Anadolu Efes igrao najbolju košarku u Europi.

Dodajmo kako je Turski nogometni savez u nedjelju objavio kako sezonu nastavlja 12. lipnja, kao i da Turska planira u kolovozu ugostiti finale Lige prvaka.

Broj ljudi koji su umrli od COVID-19 u Turskoj iznosi 3.786, a ukupni broj slučajeva je 138.657, prema podacima ministarstva.