tužan rastanak od europe

Legendarni trener Ivanković o najvećem kiksu Dinama i nesportskom potezu koji ga je razljutio: Ipak moraju biti ponosni

12.12.2019 u 08:16

Bionic
Reading

Igrači zagrebačkog Dinama, nažalost, u srijedu su domaćim porazom 1:4 od Manchester Cityja, ali i gostujućom 3:0 pobjedom Atalante kod Šahtara, osjetili kako nogomet može biti okrutan. Jer nakon prva tri kola bili su apsolutni hit, imali su u Zagrebu i Šahtar na koljenima do sudačke nadoknade, a onda se sve okrenulo

Koliko god su Dinamovi igrači u srijedu tužni i emotivno iscrpljeni napuštali stadion, te odlazili u hladnu zagrebačku noć, svaki sa svojim mislima, toliko moraju biti svjesni da su im navijači skandiranjem zahvalili za sve lijepe trenutke koje su im priuštili posljednjih nekoliko mjeseci.

Ustvari, još tamo od jeseni prošle godine, kada su odličnim nastupima u Europskoj ligi prekinuli neugodnu tradiciju dugu skoro 50 godina bez nastupa u tzv. europskom proljeću.

Ovu sezonu pak trener Nenad Bjelica i igrači postavili su si cilj više, odnosno maštali su o utakmicama među klupskom europskom elitom. I u tome su uspjeli.

I ne samo da nisu bili prolaznik to jest 'slučajni putnik' u ovom natjecanju, već su do zadnjih 90 minuta bili itekako u igri da ostvare plasman i u osminu finala Lige prvaka.

  • +54
Dinamo - Manchester City, 6. kolo Lige prvaka, 2019/20. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'Znam da im je teško, odnosno da ih je 'zeblo' oko srca baš kao i navijače na tribinama. Međutim, nakon svega što su pokazali, mislim da imaju razloga biti ponosni', poslao im je poruku Branko Ivanković, iskusni nogometni trener, koji je tijekom karijere osvajao brojne trofeje, vodio reprezentacije, ali i bio dio Dinama.

Nakon pohvala, uslijedio je i jedan puno realniji pogled na stvari.

'Ponavljam, nikoga ne treba kriviti zbog ovakvog ishoda. Možda i najveći Dinamov kiks bio je onaj nesretni remi 3:3 protiv Šahtara u Zagrebu, kada su do sudačke nadoknade imali dva gola prednosti. Jer već u Harkivu vidjelo se da se Dinamo može ravnopravno nositi sa Šahtarom, odnosno da je čak i bolja momčad. Nažalost, kada se dogodi takav scenarij, odnosno kada izgubiš te bodove, a za koje su se u Zagrebu itekako potrudili te ih i zaslužili, onda je teško očekivati da se Dinamo 'vadi' protiv ovakvog Manchester Cityja'.

  • +13
Dinamo - Manchester City, navijači Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Dinamu nije olakotna okolnost bila ni ta što su 'građanima' nedostajali neki igrači, dok je neke Guardiola i odmarao.

'Mi svi moramo biti svjesni da on na raspolaganju ima 25 vrhunskih nogometaša. Ali pazite, i protiv takvog Manchester Cityja, Dinamo je odigrao dobro prvo poluvrijeme, vodio je i imao još par brzih izlazaka. City je pak imao posjed lopte, ali nije bilo onog sitnog veza koji krasi igru Guardiolinih momčadi. Osim toga, City nije stvorio praktički ni jednu pravu priliku. S time da moram reći da je akciji kod izjednačujućeg gola prethodila jedna, pa u najblažu ruku rečeno, nesportska reakcija. I taj je gol presjekao 'modre'. Onda je u drugom dijelu Dinamo morao ići po pobjedu, još više riskirati, što je na kraju rezultiralo s dva, ajmo tako reći, lagana gola nakon kojih je bilo iluzorno očekivati da će se Dinamo moći vratiti'.

Ono što je dodatno rastužilo Dinamove igrače i navijače, jest što nije osvojeno ni treće mjesto u skupini.

'Mislim da je Dinamo svojim igrama ove jeseni apsolutno zaslužio barem nastavak natjecanja u Europskoj ligi. Bio je opasan suparnik, nikome lagan. I možda za utjehu 'modrima' može poslužiti i primjer Ajaxa i Intera, koji također nisu prošli u Ligi prvaka. Dakle, klubovi koji kudikamo bolje kotiraju u europskim razmjerima. Ali ono što se mene najviše dojmilo, jest činjenica da su Dinamovi navijači nakon poraza skandirali svojim igračima, što je najbolja potvrda svega dobro što je Dinamo pokazao', zaključio je Branko Ivanković.