INTERVJU

Legendarni Stipe Pletikosa o šoku koji su doživjeli na Islandu

09.06.2017 u 13:51

Bionic
Reading

Ove nedjelje od 20.45 sati Hrvatska na Islandu igra jednu od važnijih utakmica svoje kvalifikacijske skupine za odlazak na SP 2018. u Rusiji

Hrvatska nogometna reprezentacija velikim koracima grabi prema plasmanu na Svjetsko prvenstvo koje će se sljedeće godine održati u Rusiji.

Vodeća je momčad skupine i ukoliko neokrznuta prođe gostovanje na Islandu, Čačić i Šuker mogli bi polako razmišljati gdje će tražiti smještaj u Rusiji.

Jedan od igrača koji je osjetio slast igranja na ovom dalekom otoku i u neobičnim vremenskim uvjetima jest Stipe Pletikosa, legendarni vratar koji je u dresu Hrvatske upisao čak 114 nastupa.

'Sjećam se našeg gostovanja 2005. godine, kada nas je vodio Cico (op.a. Zlatko Kranjčar, u kvalifikacijama za SP u Njemačkoj 2006. godine). Istina, tada se utakmica igrala u rujnu, ali kod nas je bilo jako vruće, a tamo smo stigli na nekih 7°C. Dakle bio je to šok za sve nas. Koliko čitam, ovog puta neće biti tako velika temperaturna razlika, ali opet, kada dođeš s 28 ili 29°C na 12°C, opet ti treba vremena za privikavanje', rekao je u razgovoru za tportal.hr Stipe Pletikosa, koji, iako u igračkoj mirovni, prati nogometna zbivanja. A nije štedio ni vremena ni kilometara da bi iz Splita došao u Zagreb čestitati laureatima i osvajačima nagrade Nogometaš.

  • +3
Dodjela nagrade Trofej nogometaš Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

No temperaturna razlika neće biti jedini problem u Reykjaviku.

'Nama ovaj lipanjski termin nikad nije bio drag. S time da sada, za razliku od vremena kada sam ja još igrao u reprezentaciji, puno veći broj naših igrača igra u najvećim klubovima Europe. A to znači ne 50, nego i do 70 utakmica godišnje. Samim time, igrači su umorniji, iscrpljeniji, zasićeniji. Po mom mišljenju, to je najveći problem izborniku Čačiću.'

A nogometaši Islanda?

'Svaka čast njima, igrali su odlično na Euru u Francuskoj, ali definitivno sam uvjeren da su naši igrači kvalitetniji i da sve ovisi o njima. I zato, ako dečki uspiju eliminirati taj umor, siguran sam da nas ništa neće poremetiti'.

Bili ste igrač pa možete iz prve ruke reći koliko ta spoznaja da igrate zadnju utakmicu u sezoni, odnosno da ste već sljedeći dan na godišnjem odmoru, može biti otegotna okolnost?

'Kao što sam već rekao, to je problem. Međutim isto tako znam da se svi ovi naši igrači, koji igraju u najvećim klubovima, znaju nositi s takvim psihološkim opterećenjem. Nije lako kada su vam misli možda već na moru, na godišnjem odmoru, ali oni znaju da o tome mogu razmišljati tek nakon te utakmice. Problem je jedino kod igrača koji ne igraju u klubovima na takvom nivou.'

A kako se na momčad može odraziti eventualni izostanak Danijela Subašića s gola?

'Izbornik Čačić ima veliki 'roster' igrača i tko god da uđe u momčad kao zamjena, odradit će to na najbolji način. Isto se odnosi i na Kalinića (op.a. golmana Lovru). Jer on je u utakmicama u kojima je mijenjao Subu bio odličan. A jednako je i njemu važno da i suigrači i izbornik imaju povjerenja u njega. I zato njegov dolazak na gol neće biti nikakav problem', zaključio je Stipe Pletikosa.