znaju se krivci

Legendarni Ronaldinho ekspresno završio pred paragvajskim sudom i priznao krivicu

06.03.2020 u 10:42

Bionic
Reading

Ronaldo de Assis Moreira, poznatiji kao Ronaldinho, svojevremeno najbolji nogometaš svijeta, ovih se dana našao u središtu skandala jer je u Paragvaju uhićen s lažnom putovnicom.

Bivši nogometaš PSG-a, Barcelone Milana te još nekih brazilskih klubova, ali i brazilske nogometne reprezentacije, s kojom je 2002. godine bio i svjetski prvak, Ronaldinho i njegov brat Roberto uhićeni su u srijedu u Paragvaju nakon što su im pronašli lažne paragvajske putovnice.

Braći Moreira oduzete su brazilske putovnice nakon što su prekršili propise o zaštiti okoliša nezakonitom gradnjom zamke za ribe na jezeru Guaiba još 2015.

U studenom 2018. godine izrečena im je kazna od dva i pol milijuna dolara, a nakon što je nisu platili, vrhovni sud zabranio im je da napuste zemlju.

U čertvrtak je Ronaldinho s bratom odveden na ispitivanje, a kako javljaju svjetski mediji, tamo su proveo više sati. Brazilci su priznali krivicu, pa su oslobođeni krivičnog gonjenja. Tijekom svjedočenja su rekli da su putovnice bile 'poklon', a tužitelj smatra da su obojica žrtve prevare i da su bili naivni.

U pitanju je 'pravilo mogućnosti', stavka koja stoji u Krivičnom zakonu Paragvaja koji omogućava da se osumnjičeni oslobode ako priznaju zločin i nemaju dosje u Paragvaju.

U petak se Ronaldinho mora pojaviti na Sudu za krivične garancije u državi, koji sada preuzima slučaj. Brazilcima će biti izrečena novčana kazna, a onda bi - ako se nešto ne zakomplicira - trebali biti pušteni na slobodu.

'Nije znao da su dokumenti lažni. U putovnici stoji da mu je narodnost naturalizirani Paragvajac, a on to očito nije. Odgovorni se moraju privesti pravdi. Ronaldinho će ostati u državi dok god to bude potrebno', objasnio je odvjetnik bivšeg brazilskog reprezentativca Adolfo Marin.

Glavni okrivljenik je brazilski biznismen Wilmondes Sousa, koji je izradio lažne putovnice te ih prodao Ronaldinhu i bratu.

Inače, prema paragvajskim zakonima, za korištenje lažnih dokumenata kazna može doseći i do pet godina zatvora, ali kako su Ronaldinho i brat priznali krivicu, te pristali platiti kaznu, sve će se okončati puno blažim putem.

  • +6
Ronaldinho je zbog korištenja lažne putovnice priveden u Paragvaju Izvor: EPA / Autor: PARAGUAYAN PROSECUTOR?S OFFICE H