napokon je priznao!

Legendarni Robert Prosinečki ovu je tajnu čuvao 21 godinu; evo što se točno dogodilo na SP-u 1998. godine

12.12.2019 u 14:44

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija je te 1998. godine na SP-u u Francuskoj osvojila broncu, no taj su Mundijal obilježile brojne kontroverze. Najveće su vezane baš uz Roberta Prosinečkog kojeg je izbornik Miroslav Ćiro Blažević u polufinalu - koji smo izgubili od Francuza 2:1 - u igru uveo u 89. minuti...

Kakva je euforija vladala te 1998. godine! Bilo je to prvo Svjetsko prvenstvo na kojemu je igrala hrvatska reprezentacija i odmah smo stigli do polufinala.

A sve je krenulo 14. lipnja 1998. godine u Lensu. Prva, povijesna utakmica koju je Hrvatska igrala na SP-u. Protivnik, uvijek 'neugodna' Jamajka... Plitak potok, reklo bi se. Jer Hrvatska je istrčala u najjačem sastavu kojeg su činili Ladić - Šimić (od 74. Vlaović), Štimac, Bilić - Stanić, Prosinečki, Soldo, Boban, Asanović, Jarni - Šuker. Uh, sve legenda do legende, i to ne hrvatskog već svjetskog nogometa!

Mario Stanić načeo je Jamajčane, zabio je prvi gol za Hrvatsku na SP-ima, no na odmor se otišlo s 1:1 jer je u 45. minuti izjednačio Earle.

U nastavku su stvari brzo 'sjele' na mjesto - Mario Stanić je izborio prekršaj na lijevoj strani, uz sam rub šesnaesterca. Robert Prosinečki i Aljoša Asanović kratko su se dogovarali, a onda je Prosinečki samo 'piknuo' loptu za Asanovića. 'Vatreni lakat' je odmah loptu vratio, a legendarni Žuti odradio je ostatak posla. Prodao je svoju čuvenu 'rolicu' potpuno izgubljenom braniču Jamajke koji je doslovno zaplivao terenom. Poslao ga je Žuti 'po ćevape', a onda opalio ljevicom. Lopta je u nekom čudnom luku preletjela sve - golmana i braniče Jamajke, ali i sve naše reprezentativce koji su bili u šesnaestercu i - završila u golu!

Posao je za konačnih 3:1 završio Davor Šuker u 69. minuti, ali gol Roberta Prosinečkog ostao je 'visiti u zraku'. Istina, Žuti je u povijest Svjetskih nogometnih prvenstava kao prvi igrač koji je zabio za dvije različite reprezentacije jer je 1990. godine zabio gol za SFRJ.

No, je li Žuti baš pucao na gol ili je želio ubaciti ali mu je lopta 'prešla preko noge'. Raspravljalo se o tome duže od dva desetljeća, a Žuti je samo mudro šutio. Tajna tog gola doživjela je punoljetnost i po američkim standardima, prošla je 21 godina, a sada je napokon razotkrivena.

Tako je Robert Prosinečki, gostujući u RTL-ovoj emisiji 'Ludi bar', konačno je razotkrio i tu tajnu.

'Da riješimo jednom za svagda – jesi li gađao ili si nabacio?', pitala je znatiželjna voditeljica Antonija Blaće Prosinečkog.

Nakon kraće stanke, pomalo i ispod glasa Žuti je na to uz zagonetni smiješak odgovorio:

'Nabacio...'

Eto, pa zar je bilo tako teško priznati? A ne tu tajnu u sebi čuvati 21 godinu... Hvala ti, Žuti! No, o čemu ćemo sada raspravljati uz 'čašicu razgovora' u kafiću? Ah, da! Kako bi završio polufinalni sraz s Francuzima da je Prosinečki igrao od prve minute, a ne da te Ćiro 'čuva' do 89. i onda 'baca u vatru'. Tko će ga znati...