samo za tportal

Legendarni Prosinečki nije skrivao za koga će navijati u finalu LP-a; Modriću je stavio 'veliki teret na leđa', ali posebno je izdvojio još jednog igrača Reala

27.05.2022 u 09:44

Bionic
Reading

Najelitnije klupsko nogometno natjecanje, Uefina Liga prvaka, stiglo je do završnog čina. A u njemu će ove subote, od 21 sat na Stade de Franceu u St. Denisu snage odmjeriti Liverpool i madridski Real. Bit će to repriza kijevskog finala iz 2018. godine, ali i prilika Redsima da uzvrate Kraljevima za poraz 1:3.

Madridski Real i Liverpool zajedno imaju 19 naslova europskih klupskih prvaka. Osim toga, Liverpoolu je ovo deseto jubilarno finale (šest osvojenih naslova), a Realu čak 17. (13 osvojenih naslova). Prema tome, jasno je o kakvim je nogometnim institucijama riječ.

Zanimljivo iako imaju toliko dugu i bogatu nogometnu povijest, dosad su samo osam puta igrali međusobno. Liverpool je u prve tri utakmice, od kojih je jedna bila i finale Kupa prvaka, još tamo 1981. godine, bio uspješniji.

U sljedećih pet ogleda, uključivši i to finale Lige prvaka iz 2018. godine, kao bolji izlazio je Real. Doduše, u četvrtfinalu Lige prvaka prošle sezone, Real je kao domaćin slavio 3:1, dok je u uzvratu na Anfieldu bilo 0:0.

Sve to jasno sugerira da je posljednjih 10-tak godina Real ipak nešto dominantniji. No, jedno je povijest, a drugo aktualni trenutak. Kada se igra jedna utakmica.

'Bit će zanimljivo, u svakom slučaju. No, iako je možda Liverpool u nekim segmentima igre malo bolji, protiv Reala nema favorita', podvukao je u razgovoru za tportal 53-godišnji Robert Prosinečki, legendarni nogometaš, danas trener, koji je kroz karijeru nosio dres Kraljevskog kluba.

Sjajnog raspoloženja, sa smijehom, jasno je stavio do znanja za koga će navijati u subotu.

'Znam da je oko mene sve 'crveno', ali - Hala Madrid... Uh, baš se veselim utakmici', a onda još malo dodao na čemu gaji optimizam da bi baš Real mogao do naslova.

'Kad vidimo što su sve izvukli ove sezone, i protiv PSG-a, Chelseaja i Manchester Cityja, to potvrđuje njihovu mentalnu snagu, a takve partije mogu odigrati samo najveće ekipe'.

Real je imao jedna lakši period proteklih tjedana, jer naslov prvaka je bio osiguran dosta prije kraja LaLige. Potom je uslijedila proslava s navijačima. Koliko je to pražnjenje moglo ostaviti traga i jesu li možda sada Ancelottijevi igrači van onog pravog natjecateljskog ritma?

'Čisto sumnjam. Koncentrirani su oni maksimalno na još ovu utakmicu. Možda im je taj nešto lakši period čak i koristio da se dodatno oporave. Međutim, vidjet ćemo, igra se samo jedna utakmica, dva iznimno jaka suparnika, koji mogu pobijediti jedan drugoga. Ponavljam, možda je Liverpool bolji u nekim detaljima, ali Real ima sjajno raspoloženog Karima Benzemu'.

Tko je važniji, Luka Modrić Realu ili Jürgen Klopp Liverpoolu?

'Svi znamo koliko je Klopp važan i što je sve donio ovoj momčadi. Pitanje je tko Liverpool mogao voditi ovako uspješno. No, i mi svi znamo koliko je Modrić već dugo u Realu, ali i koliko je važna karika svoje momčadi. I dâ, definitivno, jako će puno u ovoj utakmici ovisiti upravo o njemu'.

Nego, samo za kraj. Odradili ste zadnjih nekoliko utakmica sezone na klupi ljubljanske Olimpije. zadovoljni ste, ostaje u Sloveniji?

'Naravno, ostajem u Sloveniji sve je za 5. Evo, baš gledamo i tražimo igrače, kako bi što bolji ušli u novu sezonu', završio je vedrog glasa, evidentno zadovoljan i sretan, Robert Prosinečki.