riječ stručnjaka

Legendarni 'nogometni brk' Ilija Lončarević nije se suzdržao kada je govorio o igri Dinama: Kritika nije išla samo igračima, već i cijelom klubu

22.10.2021 u 06:14

Bionic
Reading

Dinamo je odigrao lošu utakmicu u Beču, što je Rapid iskoristio i stigao do pobjede 2:1. No osim što su si Krznarovi igrači otežali put do europskog proljeća, ovim su porazom dopustili Rapidu da se uključi u igru za jedno od mjesta koja vode u osminu finala Europske lige

Iako su se u Dinamu nadali da bi već u Beču mogli odškrinuti vrata osmine finala Europske lige, nakon loše prezentacije i poraza 2:1 od Rapida ne da ih nisu odškrinuli, nego su ih i pritvorili. Odnosno omogućili su austrijskom klubu da se i on uključi u bitku za tzv. europsko proljeće.

Podsjetimo, iz svake od osam skupina pobjednik će se izravno plasirati u osminu finala dok će drugoplasirani klub u poretku razigravati za osminu finala s trećeplasiranim momčadima iz skupina Lige prvaka.

Trećeplasirani klubovi iz Europske lige uključit će se u nokaut-fazu Konferencijske lige.

Ocjenu Dinamovog nastupa u 3. kolu skupine H dao je i poznati nogometni stručnjak koji je svojevremeno sjedio i na Dinamovoj klupi, 77-godišnji Ilija Lončarević, a koji je u svojim istupima uvijek oštar i ne štedi nikoga.

Naravno, s obzirom na to da je dugo u nogometu, njega utakmica u Rijeci, kada je Dinamo gubio 3:0, ali i stigao do izjednačenja 3:3, nije prevarila. Dapače, uvjerila ga je u Dinamove probleme.

'Teško je reći da je čovjek mogao očekivati, pogotovo nakon utakmice s Rijekom, da će sada biti nešto drugačije. Drugačije je bilo utoliko što Dinamo nije dobio tri gola u prvom poluvremenu kao što je dobio na Rujevici. Poluvrijeme je išlo u tom pravcu. Jako je problematično komentirati igru, znajući generalne probleme. A generalni su problemi da se Dinamo cijelu jesen muči s veznom linijom, jer su totalno neplanski prodali dva igrača, Lovru Majera i Kristijana Jakića, i bez prisutnosti, praktički cijelu jesen, Arijana Ademija', pojasnio je u svojem izlaganju za tportal Ilija Lončarević.

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

'To je nemoguće samo tako nadomjestiti. To se može nadomjestiti načinom igre, promjenom u glavama igrača, a što je posao trenera. Ali i da u Dinamu konačno shvate kako je to jako teško jer ima otpora sa svih strana, ali ne od igrača. Što je slučaj i kod naše reprezentacije. Jer nogomet moraju igrati kao kolektivnu igru, gdje sve počinje i sve završava na obrani. Znači, momčad mora znati igrati obranu, tvrdoglavu obranu, mora znati igrati agresivnu obranu na bilo kojem dijelu terena i posloženu u smislu stajanja i sudjelovanja igrača. Kod Dinama, pogotovo kada nisu u pravom psihološkom stanju, a nisu, to je onda toliko očigledno da na momente bude nered na terenu. I to je osnova svega. Iz toga proizlazi nestrpljivost, kod igrača koji nisu klasični vezni igrači, kao što su Ivanušec i Gojak. Kod njih se nestrpljivost očituje u tome da svaka lopta mora ići u dubinu, bez obzira na trenutnu situaciju, može li ići u dubinu ili ne. Zato i jesmo imali toliko izgubljenih lopti u prvom poluvremenu, što ti remeti i ono malo igre koju imaš, agresiju prema naprijed i ono što si mogao napraviti da bi imao više od samo jednog kontranapada. To je nešto što karakterizira igru Dinama ovu jesen i to će biti teško samo tako promijeniti. Promijenit će se tek kada Ademi uđe u igru, pa će donijeti novu energiju i sigurnost vrhunskog igrača i kapetana. Ali Dinamo neće na taj način riješiti svoje probleme, jer problemi su i kadrovski i u filozofiji, oni općenitog razmišljanja u klubu, od škole nogometa pa nadalje, da Dinamo ne treba igrati obranu. Tu sve počinje i tu sve završava i tu se nema što filozofirati.'

Imao je Dinamo i nekih ljepših trenutaka ove jeseni, protiv Genka u Belgiji, pa i protiv Rijeke, to drugo poluvrijeme na Rujevici?

'Ne može ozbiljna momčad odigrati onako katastrofalno prvo poluvrijeme protiv Rijeke, pa i drugo poluvrijeme. Prvo poluvrijeme je praktički Rijeka bila fenomenalna, ali u velikoj mjeri na račun lošeg Dinama. A u drugom poluvremenu Dinamo je bio fenomenalan na račun loše Rijeke. Prema tome, to nije bila izjednačena utakmica da bi se jednoga ili drugoga pohvalilo. To je bio nesrazmjer u 90 minuta, zbog čega momčad, koja je uvjerena da je 100 posto prava i najbolja u Hrvatskoj, to ipak ne može reći. To je pokazala samo u trenucima u kojima je protivnik bio loš.'

  • +36
Rapid Beč - Dinamo (3. kolo Europske lige) Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Ima li u svim tim lutanjima i Krznarove krivice, jer puno mijenja i stavlja igrače na pozicije koje im nisu posve prirodne?

'Ne mogu ulaziti u to. Znam samo da od početka ove sezone, tamo od Islanda i kvalifikacija, ima problema s ozljedama, s koronom, izostancima, nejednakosti u spremi igrača i da se krpa cijelo vrijeme. Non-stop mu je netko ozlijeđen, od stopera do Ademija. I nije to samo trenerova želja ili volja. To je posljedica tih stvari, barem koliko ja znam. I zato je teško komentirati svaki Krznarov potez u tom smislu.'

Kakvi su onda Dinamovi izgledi u preostale tri utakmice? Možemo li se nadati europskom proljeću?

'Nije da nemaju izglede, ali igrači moraju shvatiti da moraju biti momčad. Jer oni to ovog trenutka nisu. A to se najbolje vidi po minijaturama, odnosno situacijama u kojima trebaju djelovati zajedno. Jako se rijetko vidi da dva igrača, ili tri igrača, napadaju loptu. Oni to moraju raditi, onda će pokazati da su momčad s glavom u jednoj misli i razmišljanju. Prema tome, oni to mogu, oni su kvalitetniji, i od Rapida i Genka, samo to treba prezentirati na pravi način. Neće im nitko ništa pokloniti. A neće im se ni ponavljati 'Rijeke', kada su igrali samo jedno poluvrijeme. I danas je moglo u prvom poluvremenu biti 3:0 za Rapid. Takva stvari im se ne smiju ponavljati, jer ispada da su neozbiljni. Možemo govoriti o kompaktnosti, o ovome ili onome, ali bez kompaktnosti nema ničega', zaključio je Ilija Lončarević.

  • +8
Navijači Dinama na stadionu u Beču Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL