europska liga

[FOTO] Blijedi Dinamo posve zasluženo poražen kod Rapida; Modri maksimalno zakomplicirali pohod po 'europsko proljeće'

21.10.2021 u 20:41

Bionic
Reading

Iako je Dinamo pun optimizma i s velikim ambicijama stigao na noge Rapidu u Beč, Modri se iz glavnog austrijskog grada vraćaju pognute glave. A osim što su Krznarovi igrači morali čestitati domaćinima na pobjedi 2:1, ovim su kiksom omogučili i povratak Rapidu u igru za drugo mjesto u H skupini Europske lige

Podsjetila nas je ova utakmica na onu u kvalifikacijama za Ligu prvaka, protiv Sheriffa iz Tiraspola, jer struka je upozoravala na ozbiljnost suparnika, dok su Dinamovi igrači ušli sa stavom - lako ćemo.

No, kao i što su stradali u Tiraspolu, tako su Modri ovog puta poraženi otišli iz Beča. Doduše, sada nije bilo 3:0 kao u Moldaviji, ali prema prilikama Rapida, austrijska je momčad mogla slaviti i puno uvjerljivije od 2:1.

Domaćini su poveli već u devetoj minuti golom Grülla, nakon sjajne asistencije Arasea.

Posebno opasna po gol Livakovića u tim je trenucima bio Ercan Kara, koji je čak tri puta opasno prijetio Dinamovom golmanu.

Ipak, golom Mislava Oršića, koji je znalački kaznio propust Rapidove obrane nakon udarca Ivanušeca, Dinamo se vratio u igru.

No, već do kraja prvog poluvremena stigao je do nove prednosti. U 34. minuti Hofmann je glavom donio prednost Rapidu, koju Dinamo više nije ugrozio.

Novi problemi za Krznara uslijedili su u 39. minuti kada je zbog ozljede izašao Petković, a umjesto njega mjesto u napadu zauzeo je Andrić.

  • +36
Rapid Beč - Dinamo (3. kolo Europske lige) Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Na startu drugog dijela Krznar je napravio dvije izmjene. Iz igre su izašli Amer Gojak i Rasmus Lauritsen, a ušli Martin Baturina i Josip Šutalo. Modri su pojačali pritisak, no u prvih 20 minuta nastavka nisu stvorili niti jednu ozbiljniju priliku.

Prvo uzbuđenje u nastavku vidjeli smo u 69. minuti, pucao je Kara s ruba šesnaesterca, ali je hrvatski golman sjajno obranio. U 78. minuti Krznar je povukao posljednje poteze na koje je imao pravo, ušli su Moharami i Tolić, a izašli Ristovski i Ivanušec. No, nije bilo promjene u igri gostiju, a posljednje minute obilježila je nervoza i nagoravanje igrača u kojima se ukrajinska sutkinja posve pogubila.

Sljedeću utakmicu u H skupini Dinamo igra upravo protiv Rapida, a taj je ogled na rasporedu 4. studenog na maksimirskom stadionu.

Nakon što je natjecanje u skupini otvorio domaćim porazom od West Hama (0:2), a potom u drugom kolu pružio sjajnu predstavu ostvarivši uvjerljivu pobjedu protiv Genka (3:0), Dinamo je na gostovanju u Beču ponovo razočarao upisavši poraz kojim je ugrozio borbu za jednu pd prve dvije pozicije.

Dinamo je ovim porazom zakomplicirao situaciju, a Rapid je nakon dva poraza opet u igri za europsko proljeće.

Podsjetimo, iz svake od osam skupina pobjednik će se izravno plasirati u osminu finala, dok će drugoplasirani klub u poretku razigravati za osminu finala s trećeplasiranim momčadima iz skupina Lige prvaka.

Trećeplasirani klubovi iz Europske lige uključit će se u nokaut-fazu Konferencijske lige.

Zanimljivo, ogled Rapida i Dinama sudila je Ukrajinka Katerina Monzul (40) koja je prošle godine proglašena najboljom sutkinjom elitnog razreda ukrajinskog nogometa. Bila je to njezina druga utakmica grupne faze u karijeri, nakon što je prošle sezone vodila utakmicu između Slovana iz Libereca i Genta. No, Modri je sasvim sigurno neće pamtiti po dobrome.

Skupina H
RapidDinamo Zagreb2:1
West HamGenk3:0
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.West Ham33009
2.Dinamo Zagreb31023
3.Rapid31023
4.Genk31023
Sljedeće utakmice
4.11.GenkWest Ham
4.11.Dinamo ZagrebRapid