Klinsmann preuzeo Herthu

Legendarni Nijemac, koji je pod lažnim imenom igrao nogomet u SAD-u, dobio posao koji je čekao Niko Kovač

27.11.2019 u 13:00

Bionic
Reading

Bivši njemački reprezentativac i jedan od najboljih europskih napadača Jürgen Klinsmann zamijenio je smijenjenog Antu Čovića na mjestu trenera Herthe Berlin do kraja sezone, objavio je njemački klub u srijedu.

Čović je klub vodio kroz 12 kola, ali mu je presudio niz od četiri poraza. Hertha se trenutačno nalazi na 15. mjestu i izjednačena je sa 16-plasiranom Fortuna Duesseldorf koja je u zoni ispadanja. U kombinacijama za trenera Herthe bio je i Niko Kovač, nekadašnji igrač tog kluba koji je navodno kontaktiran nakon otkaza na mjestu trenera Bayerna. No, na kraju je odabir pao na Klinsmanna, koji je bio izbornik američke reprezentacije od 2011. do 2016., a zadnji je put radio u Bundesligi u minhenskom Bayernu u sezoni 2008/09. Također treba reći kako je nedavno imenovan članom uprave Herthe.

Također je bio i izbornik njemačke reprezentacije s kojom je stigao do trećeg mjesta na svjetskom prvenstvu 2006. Kao igrač je sada 55-godišnji Klinsmann u dresu njemačke reprezentacije odigrao 108 utakmica i zabio 47 golova, a i osvojio naslov svjetskog prvaka na SP u Italiji 1990.

Zanimljiva je i anegdota iz SAD-a gdje je Klinsmann godinama živio s obitelji (supruga Debbie Chin je Amerikanka, op.a.). Tako je legendarni Klinsmann 2003. godine kratko igrao u Kaliforniji pod lažnim imenom Jay Goppingen (prezime je izabrao po rodnom gradu. op.a) za lokalnog američkog niželigaša Orange County Blue Star pod izlikom 'da mu je bilo zabavno i da je želio ostati u formi i zdravo živjeti.' Naravno, bio je prvi strijelac momčadi, a uživao je u anonimnosti jer ga u SAD-u nitko nije prepoznavao.

Mnogima se taj njegov potez iz 2003. nije činio fer prema ostalim nogometašima iz niže lige koji tada nisu bili svjesni da je 39-godišnjak, kojem su se divili kakvom lakoćom zabija golove (u 8 nastupa, 5 golova), zapravo jedan od najboljih europskih napadača u svoje vrijeme.