PREMJEŠTEN U NIZOZEMSKU

Legendarni golman napustio splitski KBC: Obitelj Van der Sar želi izraziti svoju duboku...

15.07.2023 u 12:20

Bionic
Reading

Proslavljeni bivši vratar nizozemske nogometne reprezentacije, 52-godišnji Edwin van der Sar, napustio je u petak navečer odjel intenzivne njege splitskog KBC-a i premješten je u bolnicu u Nizozemskoj, gdje će još neko vrijeme ostati pod liječničkim nadzorom.

'Obitelj Van der Sar želi izraziti svoju duboku zahvalnost osoblju splitske bolnice za njihovu sjajnu skrb tijekom prošlog tjedna', izjavila je Edwinova supruga Annemarie van Kesteren u priopćenju koje je objavio amesterdamski nogometni klub Ajax.

Van der Sar je u Ajaxu bio glavni operativac do svibnja ove godine kad je podnio ostavku zbog lošeg rezultata u prošloj sezoni koju su Kopljanici završili na trećem mjestu u nizozemskom prvenstvu te zbog toga po prvi put ostali bez plasmana u Ligu prvaka od 2009.

Van der Sar je tijekom odmora u Hrvatskoj osjetio neurološke probleme i 7. srpnja je primljen u splitski KBC, gdje mu je dijagnosticirano krvarenje u mozgu.

'Njegovo stanje je ostalo isto: stabilan je, život mu nije ugrožen i komunicira. Edwin mora ostati na odjelu intenzivne njege, gdje će biti provedene dodatne pretrage, a obitelj se nada da će se nakon toga moći usredotočiti na svoj oporavak', rekla je Van der Sarova supruga u priopćenju objavljenom u subotu.

Van der Sar je bogatu igračku karijeru završio 2011. kao igrač Manchester Uniteda, a godinu poslije je ušao u Ajaxov izvršni odbor. Glavni operativac u tom klubu postao je 2016.

Kao igrač je bio osvajač Lige prvaka s Ajaxom (1995.) i Manchester Unitedom (2008.), uz četiri naslova prvaka Nizozemske i četiri pobjednička trofeja u engleskoj Premier ligi. Osim ta dva kluba igrao je dvije sezone za torinski Juventus, a četiri je proveo u londonskom Fulhamu. Za nizozemsku nogometnu reprezentaciju je nastupio 130 puta i igrao na dva svjetska (1998. i 2006.) te tri europska prvenstva (2000., 2004., 2008.).