SAMO ZA TPORTAL

Legendarni Đuho naglasio ključni detalj pobjede, ali i konstatirao: Nisam optimist...

05.01.2024 u 09:46

Bionic
Reading

Hrvatska vaterpolska reprezentacija u četvrtak je na bazenu u dubrovačkoj luci Gruž, u prvoj utakmici na Euru na kojem brani zlatno odličje, nakon peteraca pobijedila Španjolsku 14:12 (2:1, 2:5, 2:2, 3:1; 5:3)

U osnovnom dijelu utakmice, koja je završila 9:9, po dva pogotka za Hrvatsku postigli su Luka Bukić i Loren Fatović, a po jedan Rino Burić, Marko Žuvela, Matias Biljaka, Jerko Marinić Kragić i Konstantin Harkov.

Za Španjolce su po dva gola postigli Alvaro Granados, Bernat Sanahuja, Marc Larumbe i Felipe Perrone, a vratar Unai Aguirre skupio je 11 obrana.

U raspucavanju peteraca svi su hrvatski igrači bili precizni, a Bijač je uspio skinuti jedan udarac Španjolaca. Pobjeda je tim slađa jer je Hrvatska pobijedila suparnika od kojeg je u posljednja četiri službena dvoboja doživjela četiri poraza i nije ga pobijedila još od 2019.

Među brojnim gledateljima na tribinama u Gružu bio je i legendarni hrvatski vaterpolist, osvajač dviju olimpijskih medalja, od danas 65-godišnji Veselin Đuho, koji je večer uoči rođendana od svojih nasljednika dobio lijep poklon.

'Utakmica je bila odlična, muška, prava borbena. U početku je bila jako nervozna, pogotovo prva četvrtina, u koju su nervozno ušli i jedni i drugi. Onda su Španjolci preuzeli kontrolu u svoje ruke, napravili su dobru seriju i stigli do dva gola prednosti. Imali su sjajnu priliku otići na tri gola razlike, ali u tom je trenutku Bijač sjajno osjetio opasnost. Tada se Hrvatska vratila u utakmicu. Bio je to ključni trenutak dvoboja', započeo je Đuho analizu za tportal.

'Španjolci su bili favoriti po igračima i po kvaliteti. No naši su igrači ipak smogli snage dovesti utakmicu u egal i onda uz sjajnog Bijača, našeg najboljeg pojedinca, doći i do dva boda, odnosno zaslužene pobjede nakon raspucavanja peteraca.'

Koliko Hrvatska može postići na ovom turniru?

'Istina je da se može kiksati na početku, ali ja nisam preveliki optimist. Mislim da ćemo jako teško obraniti zlato iz Splita, ali ulazak među najbolje četiri ekipe apsolutno bi me zadovoljio.'

Đuho je vezan uz Dubrovnik, baš kao i Dubrovnik uz vaterpolo. Zato je ovo velika stvar za grad podno Srđa.

'Dubrovnik je hram vaterpola, svi to znamo. No kako nemamo dva bazena, nikad nismo mogli dobiti ovako veliko natjecanje. Međutim, sada, kada smo podijelili domaćinstvo na Zagreb i Dubrovnik, otvorila se ta mogućnost. I ja sam zaista presretan što se Europsko prvenstvo igra u Dubrovniku. A sretni su i svi vaterpolisti iz ovoga grada, što se vidjelo i na ovoj utakmici, kada su tribine bile pune do zadnjeg mjesta.'

Stoga Đuho apelira da se na Gospinom polju napravi još jedan bazen.

'Pokazalo se da je ovaj jedan bazen premalo. Naravno, ne treba taj drugi biti olimpijski, odnosno dužine 50 metara, međutim još jedan vaterpolski bazen za ovaj grad bio bi fantastičan', s jasnom porukom završio je Đuho.

  • +20
EP u vaterpolu: Španjolska - Hrvatska Izvor: Cropix / Autor: Bozo Radic