Dokumentarac BBC-a

Legendarni britanski trkač i olimpijski pobjednik šokirao svijet priznanjem: Nisam ono što mislite da jesam!

12.07.2022 u 14:21

Bionic
Reading

Britanski trkač na duge staze Mohamed Farah (39) prvi je put u dokumentarcu BBC-ja otkrio da živi pod lažnim imenom i da se zapravo zove Husein Abdi Kahin

'Istina je da nisam ono što mislite da jesam. To je tajna koju nosim u sebi od djetinjstva', rekao je četverostruki olimpijski prvak u atletici i otac četvero djece. Zvijezda iz Somalije rekao je da je rođen kao Husein Abdi Kahin u regiji koja je u međuvremenu postala uglavnom neovisna kao Somaliland, a suprotno ranijim tvrdnjama da je u Veliku Britaniju s roditeljima došao kao izbjeglica iz Somalije, Farah je otkrio da njegovi roditelji nikada nisu živjeli u Velikoj Britaniji.

Otac mu je poginuo u građanskom ratu kada je Farah imala četiri godine, a također je bio odvojen od majke. Konačno je došao u Britaniju iz Džibutija u dobi od devet godina. Na Otok ga je dovela žena koju nikad prije nije upoznao, a on je potom morao čuvati drugu djecu u Velikoj Britaniji.

'Ilegalno sam doveden u Veliku Britaniju pod imenom drugog djeteta Mohameda Faraha', rekao je vrhunski sportaš, objašnjavajući da je bio prisiljen raditi kao sluga.

Sportaš ne zna ništa o sudbini pravog Mohameda Faraha. No, nada se da mu je dobro, dodao je. Farahov odvjetnik upozorava u dokumentarcu da bi mogao izgubiti svoje britansko državljanstvo kao rezultat razotkrivanja. Zato je šokirao svijet svojim priznanjem...

Farah je rekao da su ga vlastita djeca inspirirala da javno otkrije svoju osobnu priču.

'To je glavni razlog zašto sam otkrio svoju priču jer se želim osjećati normalno i ne želim stalno imati osjećaj da me nešto opterećuje', rekao je olimpijski pobjednik. Farah je dominirao na srednjim prugama na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. i Rio de Janeiru 2016. Na obje je igre osvojio čak četiri zlata na 5.000 i 10.000 metara.

Posljednjih godina Farah se fokusirao na maratonske utrke, ali je imao dosta problema s ozljedama, a prošlog lipnja na kvalifikacijskoj utrci u Manchesteru konačno je pokopao svoj san o četvrtom nastupu na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju 2020.