TEŠKE OPTUŽBE

Legenda ustala: Ovo je objava rata kraljici sportova!

05.08.2015 u 14:14

Bionic
Reading

Nakon teških optužbi na račun atletike krenuo je 'protuudar' iz redova kraljice sportova

Nekadašnja atletska legenda Sebastian Coe danas je potpredsjednik svjetske atletske (IAAF) organizacije i odabran je da govori u ime sporta koji se našao pod oblakom sumnje. Naime, istraživački mediji objavili su popis od gotovo tisuću sumnjivih analiza krvi na doping testovima i počeo je skandal koji bi mogao tek buknuti.

'Otpor ovakvim insinuacijama mora početi odmah. Ovim činom našem je sportu objavljen rat bez ikakvih konkretnih dokaza i to nećemo mirno gledati,' poručuje Coe koji je u međuvremenu u Engleskoj zaslužio i lordovsku titulu.

Navodno je upitno 800 rezultata krvnih pretraga u razdoblju od 2001. do 2013. godine i kada bi se pokazalo da su teške optužbe točne lista medalja s velikih natjecanja u posljednjih 15 godina bila bi sasvim izmijenjena.

'Ispada da ne radimo ništa u ovoj borbi, a jedino u našem sportu su 2013. baš svi sudionici prošli doping kontrolu. Insinuacije nam se podmeću kao dokazi i bijesni smo jer ponovno moramo proživljavati kratkoročnu sramotu kako bi dosegnuli dugoročno čići sport,' oštar je Coe.

Pitanje je uvijek jesu li proizvođači i konzumenti dopinga korak ispred antidopinških metoda i saznanja, te koliko je danas moguće 'prevariti' krvni nalaz. Bena Johnsona, recimo, nitko neće uvjeriti da je bio jedini dopingirani atletiča u mitskom olimpijskom finalu sprinta u Seoulu, a takvih je sumnji zaista puno.