Alain Giresse

Legenda 'tricolora' na klupi Tunisa; klasni veznjak visok 163 centimetra jedan je od najboljih francuskih nogometaša u povijesti

11.06.2019 u 14:26

Bionic
Reading

Hrvatska danas (20.45 sati) u Varaždinu igra prijateljsku utakmicu s Tunisom. 'Orlovi s Kartage' stižu u najjačem sastavu jer se pripremaju za Afrički kup nacija na kojem su jedni od favorita, a s klupe ih vodi legendarni francuski nogometaš Alain Giresse (66)

Kakva je samo igračina bio aktualni izbornik Tunisa Alain Giresse (66)! Službeno je među deset najboljih u prošlom stoljeću, a većinu klupske karijere proveo je igrajući za Bordeaux. U dresu 'žirondinaca' od 1970. do 1986. godine odigrao je 593 utakmice u svim natjecanjima i zabio 181 gol. Karijeru je završio u Olympique Marseilleu (1986. do 1988. godine) odigravši za njih 83 utakmice na kojima je zabio osam golova.

Giresse je bio pravi umjetnik s loptom, visina - samo 163 centimetra - nije mu bila prednost, ali sve ostalo... Brzina, prodornost, nadasve tehnika. S loptom je znao i mogao baš sve, užitak je bio gledati njegove bravure kad je početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća bio na vrhuncu karijere.

S Bordeauxom je osvojio dva naslova prvaka Francuske, osvojio je i Kup, ali većina ga pamti kao jednog od člana legendarnog 'Carré Magique' (Magični kvadrat) kojeg su u francuskoj reprezentaciji uz njega činili Michel Platini, Luis Fernandez i Jean Tigana.

S 'tricolorima' je osvojio Europsko prvenstvo 1984. godine, na SP-u 1982. bio je drugi, a 1986. Francuzi su osvojili treće mjesto. Tri je puta biran za najboljeg nogometaša Francuske (1982., 1983., 1987.), a 1982. godine Zlatnu loptu mu je 'preoteo' Paolo Rossi...

Za Francusku je odigrao 47 utakmica i zabio sedam golova te je definitivno jedan od najboljih francuskih nogometaša svih vremena.

Nakon profesionalne karijere posvetio se trenerskom poslu, vodio je Toulouse, PSG i marokanski Rabat, a onda se okrenuo reprezentativnim izazovima. Bio je prvo izbornik Gruzije, a tada je uslijedila afrička avantura koja traje do današnjih dana - vodio je Gabon, Mali, Senegal, a od kraja 2018. godine je izbornik Tunisa. Nije nevažno istaknuti kako je s Malijem 2012. godine osvojio treće mjesto na Afričkom kupu nacija.

A sada će u Varaždinu uigravati svoje 'orlove s Kartage' za isto to natjecanje na kojemu su među favoritima.

'Ne mogu reći da je Tunisu u ovom trenutku sposoban za naslov prvaka, ne treba žuriti s takvim prognozama. Ispred nas je još mnogo posla, ali potencijal definitivno postoji', kazao je nedavno Giresse u najavi Afričkog kupa nacija te nastavio:

  • +19
Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020., skupina E, 3. kolo, Hrvatska - Wales Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Naš cilj je plasman u četvrtfinale. Ovaj turnir će biti jači nego prijašnjih godine i neće biti lako ostvariti veliki rezultat. Bit će pet, šest ravnopravnih kandidata za naslov prvaka. Za mene su glavni favoriti Egipat, Maroko, Senegal, Obala Bjelokosti, Kamerun i Alžir. Nadam se i našem dobrom plasmanu.'

Tunižani na Afričkom kupu nacija igraju u skupini s Angolom (utakmica 24. lipnja), Malijem (28. lipnja) te Mauritanijom (2. srpnja), tako da im je utakmica s Hrvatskom jedna od posljednjih provjera za konačni 'glanc' prije početka natjecanja.