i dalje je nedodirljiv

LeBron James otkrio tajnu savršene forme i dugovječnosti; kikiriki, bademi, vino...

29.11.2018 u 14:44

Bionic
Reading

LeBron James (34) je bez dvojbi najbolji svjetski košarkaš, punih 16 sezona dominira NBA ligom. Tri je puta osvajao naslove prvaka, četiri je puta bio MVP lige (najkorisniji igrač), 14 puta All-Star...

Malo je profesionalnih sportaša koji na istom - vrhunskom - nivou mogu igrati tako dugo, uz LeBrona Jamesa tu je Cristiano Ronaldo u nogometu, pa još i Roger Federer u tenisu... I to bi uglavnom bio kraj liste 'veterana' koji rasturaju u nakon što su 'pregazili' 30. godinu života.

Sada je LeBron James otkrio i neke detalje kako održava savršenu formu. Jasno je uz nevjerojatno odricanje i sve napornije treninge veliku, možda i presudnu ulogu, ima prehrana.

Tako je 'Kralj' obznanio dio svog prehrambenog plana kojeg se fanatično pridržava tijekom sezone. A nije nevažno kazati da odigra više od 100 utakmica u suludom NBA ritmu.

Dakle, ovo je dio LeBronove tajne.

DORUČAK: omlet od bjelanjaka s lososom, palačinke bez glutena, razno bobičasto voće

RUČAK: pšenična tjestenina, losos, povrće

PAR SATI PRIJE UTAKMICE: lagani bezglutenski sendvič s maslacem od kikirikija i voćnim pekmezom bez bijelog šećera

NA POLUVREMENU: nekoliko kriški jabuka s maslacem od badema

NAKON UTAKMICE: proteinski napitak (shake) s bademovim mlijekom i proteinima

VEČERA: piletina s parmezanom, salata, čaša vina

Njegove prehrambene navike uključuju i strogi režim u kojemu uopće ne konzumira namirnice koje sadrže bijeli šećer, a ne pije ni gazirana pića te umjetno obojene sokove ili čajeve. Njegov glavni napitak je voda koja mu pomaže u čišćenju organizma te razni čajevi. Prije nekoliko godina potpuno je izbacio svinjsko meso i mesnate prerađevine iz svoje prehrane i potvrdio kako se nakon toga osjeća sjajno.

  • +17
Američki košarkaš LeBron James Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

No, ima LeBron i svojih poroka. Veliki je ljubitelj vina, ima kolekciju najboljih svjetskih vina vrijednu nekoliko milijuna dolara, ali tijekom sezone tek povremeno uživa u alkoholu. Ne 'divlja' ni izvan sezone, priznao je kako tu i tamo 'zgriješi' s brzom hranom ili popije koju čašu vina više, ali sve te 'grijehe' vrlo brzo 'ispere' napornim vježbama.

'Tijelo pamti svaku pogrešno unesenu kaloriju, svaki se 'prekršaj' s vremenom vrati', kazao je LeBron James i dodao:

'No, i ja sam samo čovjek, volim uživati u vinu i dobroj hrani. Ali umjerenost je ključ svega. I naporni treninzi...'

LeBron James je trenutno na prosjeku od 27.6 koševa, sedam asistencija i osam skokova po utakmici. U NBA karijeri je odigrao više od 1400 utakmica, na terenu je proveo oko 55.000 minuta, a da bi i dalje ostao u tom ritmu Kralj je priznao kako godišnje troši više od milijun i pol dolara samo na brigu o tijelu - počevši od treninga i teretane, pa preko prehrane, masaža, liječnika, oporavka...