najstariji u ligi

Lakersi objavili da je LeBron James opet promijenio broj na dresu; poznat je razlog

10.10.2023 u 13:12

Bionic
Reading

Uoči početka nove sezone LeBron James opet je odlučio promijeniti broj na dresu

Njegov klub, Los Angelesa Lakersi, to su i objavili službeno. Tako će 38-godišnji LeBron James, sljedeće sezone opet nositi dres s brojem 23.

Taj broj je nosio kao srednjoškolac u čast svog idola Michaela Jordana, a nosio ga je i u klubu koji ga je 2003. godine izabrao kao prvog na NBA draftu (Cleveland).

No, odlaskom u Miami odlučio je u sve četiri sezone nositi broj 6 (datum rođenja sina) te je kratko – samo prošle sezone - nosio taj broj također u Los Angelesa Lakersima.

No, opet se odlučio vratiti broju 23 u kojem je započeo karijeru u Lakersima (i u njemu osvojio naslov s Lakersima!) i u kojem će je vjerojatno završiti.

Mnoge je zbunila ova LeBronova odluka, ali jasan je razlog, a to je legendarni centar Bostona Bill Russellkoji je tijekom 13 sezona provedenih u ligi kao igrač osvojio 11 naslova prvaka s Boston Celticsima (50-ih i 60-ih godina).

Njemu u čast, nakon što je u ljeto 2022. preminuo, Američka profesionalna košarkaška liga (NBA) odlučila je zauvijek umiroviti broj 6. U svim klubovima! Tako je Bill Russell postao prvi igrač u povijesti NBA-a kojem je liga umirovila dres što znači da više niti jedan igrač neće moći nositi broj 6 na dresu.

No, liga je izašla ususret igračima koji su prošle sezone imali 6 na leđima, a njih je bilo nekoliko. Među njima je bio i LeBron James koji je s brojem 6 na leđima postao najbolji strijelac u povijesti NBA-a čemu je svjedočio i Kareem Abdul-Jabbar kojeg je 'skinuo' s prvog mjesta.

Dodajmo kako je NBA liga također objavila da je LeBron James, koji će u prosincu proslaviti 39. rođendan, službeno postao najstariji igrač u NAB sezoni 2023-24. nakon što su klubovi prijavili igrače na koje računaju. Za njega će ova sezona zaista biti posebna...