slavonac tomica đukić

Kuhar bez tajni; evo što najviše vole jesti Modrić i društvo, a otkrio nam je i zašto je gajba pive uvijek u svlačionici

Bionic
Reading

Da ljubav ide kroz želudac, čuli smo dosad mnogo puta. No, sada za tu 'ljubav', a koja luči sjajne rezultate hrvatskih nogometaša, brine jedan čovjek, koji itekako ima utjecaja na konačni uspjeh. Riječ je o 43-godišnjem Tomici Đukiću, Slavoncu, koji je inače chef hotela Osijek

Hrvatski nogometni reprezentativci ovih su dana u fokusu cjelokupne javnosti. I to ne samo naše, već s obzirom na igre koje pružaju na SP-u u Rusiji, i svjetske.

Nakon pobjede nad Argentinom, mnogi su Hrvatsku gurnuli među favorite, a to znači da će 'chef' Tomica Đukić - imati dugo toplo ljeto u Rusiji.

'Da, dobro ste napisali, jer ja nisam Tomislav. Mama i tata jednostavno su htjeli da budem Tomica (hahaha). I dâ, želio bi da ostanemo do 15. srpnja te da iz Moskve krenemo kući', započeo je ovaj simpatični Slavonac, koji je već od subote u Rostovu na Donu. Reprezentativci su u taj grad došli u nedjelju, ali 'chef' je morao otići kao prethodnica kako bi igračima pripremio večeru.

'Da, uvijek je tako. Ja odem kao prethodnica te sa šefom hotela u kojem igrači odsjedaju, pripremam jelovnik. Ove koje sam ostavio u kampu, već znaju svoj posao, tako da ne sumnjam da će napraviti jednako vrhunski objed kao da sam i ja tamo'.

Vi stižete s jelovnicima, ali veliku podršku imate u hotelima u kojima odsjedate?

'Tako je. Uvijek dogovaram sa šefovima kuhinja, i nemamo nekih prevelikih zahtjeva. Jedino važno, odnosno najvažnije je da namirnice budu maksimalno svježe'.

  • +9
Tomica Đukić, kuhar hrvatske nogometne reprezentacije Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

S reprezentacijom ste već duže vrijeme. Poziv da se priključi reprezentaciji dobio je prije dvije i pol godine kad je HNS tražio novog kuhara. Debitirao je na ogledu Hrvatske i Azerbajdžana u Bakuu, u kvalifikacijama za Europsko nogometno prvenstvo u Francuskoj, prvi ovakav turnir proživio je u ljeto 2016. godine, na Euru u Francuskoj.

'Bio je to poziv koji nisam mogao odbiti. Pa tko bi normalan odbio biti uz reprezentaciju, na ovakvim natjecanjima?'

A stignete li, uz sve obveze, otići na utakmicu?

'Naravno, napravim 'snack', dečki se spakiraju za dvoboj, a ja oblačim navijački dres. Jer nikad se ne zna, možda završim i na ogradi', naravno uz puno smijeha rekao nam je Đukić.

Objasnio nam je kuhar što priprema dečkima. I koliko u kojoj prigodi oni jedu.

Dan uoči utakmice to je puno drugačiji režim prehrane. Puno više 'light', samo na maslinovom ulju. Tjestenine, umaci, bez maslaca, s minimalno soli. I jako puno svježe rezanog voća i orašastih plodova. Bude i crvenog mesa, junetine i teletine, odnosno bijelog, piletine i puretine. Naravno, i ribe'.

S obzirom da ste u Rusiji, poznatoj po velikim rijekama, je li to riba iz slatkih voda ili morska?

'Isključivo morska, riječna je nešto masnija. Doduše, kako smo u Rusiji, a ovdje ima bakalara, ali i lososa, koji je mrvicu masniji, ponudimo im i njih. Od bijele ribe, to su brancin, orada, šampjer, bijela oborita riba. No, ponavljam, ne inzistiramo na nekoj vrsti, već isključivo da riba koju nam dostave da bude svježa'.

A kako izgleda jelovnik nakon utakmica, posebno pobjeda? Sigurno ih ne 'kažnjavate' takvom laganom hranom?

'Hahah.. Da. Ponudimo im malo 'junk fooda', poput pommes fritesa, prženih lignji. Nakon Argentine bilo je i malo roštilja, gibanica, tek toliko da promijenimo malo režim prehrane. Ali kako se utakmice približavaju, posebno dan prije nje, prehrana je ipak maksimalno kontrolirana'.

Znamo da ne gledate koliko tko pojede, ali sigurno Luka Modrić, koji je puno niži, recimo od Dejana Lovrena, ne pojedu jednaku količinu?

'Zbilja ne gledam, ali vjerujte mi, svi su oni takvi profesionalci, da paze koliko će pojesti. Nema pretrpavanja. Radije si stave manje na tanjur, pa se ustanu dvaput, triput. Neki više vole voće, netko povrće, ili ribu, ili meso. Ali svi oni izuzetno paze koliko pojedu'.

A kako je s pićima? Votka nakon pobjede?

'Ni govora. Kada završi utakmica, eventualno popiju pivo ili dva u svlačionici, kako bi im se opustili mišići. Ali nakon toga ništa. Inače, piju vodu ili eventualno svježe cijeđene sokove, iz hermetički zatvorenih boca. I to su sokovi od jabuke ili naranče. Sve ostalo ne dolazi u obzir'.

A tko im dozira vitamine i dodatke prehrani? Da im se slučajno ne 'uvali' kakav nedozvoljeni supstrat?

'Za to su zaduženi liječnici. Naravno, ja i jelovnike priprema u suradnji s njima. Tako da ne trebate brinuti. Sve je strogo kontrolirano'.

  • +23
Jutarnji trening hrvatske nogometne reprezentacije Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal